Закаляването на децата започва след третия месец

С д-р Маргарита Гизова, педиатър, разговаря Даниела Севрийска

-Д-р Гизова, кога трябва да започне закаляването на децата?

- Закаляването на децата трябва да започне още от ранна кърмаческа възраст, но не и още в периода на новороденото.

 Периодът на новороденото е до края на трийсeтия ден и тогава функциите на организма са все още твърде незрели, особено терморегулацията, затова и прилагането на закалителни процедури  може да доведе до някои нежелани странични ефекти. Най-добре е закаляването да започне след третия месец.

- Защо въпросните закалителни процедури са толкова важни за здравето на децата?

- Закаляването помага за по-лесната адаптация на детския организъм към околната среда, както и за справянето с трески, настинки, промени в температурата и др.

Закалителните процедури правят малчуганите по-здрави, по-жизнени и не на последно място – подобряват техния емоционалeн тонус.

- Как се закаляват децата в преходния сезон между зимата и пролетта?

- Малко е под въпрос дали в днешно време все още съществува такова нещо като преходен сезон. И все пак закаляването започва с намаляването на температурата вкъщи, намаляване на дрехите, с които навличаме малките, и увеличаване броя на извежданията им навън – на чист въздух.

Едно от най-важните неща е вкъщи детето да не бъде отглеждано при високи температури. Аз съм имала не рядко такива пациентчета, които се гледат при температура 25-26 градуса. Това е една изключително висока температура, която много изнежва не само организма на детето, но и този на неговите родители.

Температурата в дома трябва да бъде около 20 градуса и в никакъв случай, при нормални условия, едно бебе не бива да стои вкъщи с много катове дрехи или пък с шапка и ръкавици.

- Съществуват ли някакви принципи за закаляване, към които е хубаво да се придържат родителите?

- Да, съществуват. Първият принцип е постепенност и  той е от изключителна важност. Не може едно дете да сме го обличали с ботушки, с космонавтче, с вълнени дрешки и изведнъж да го съблечем и да го пуснем едва ли не по тениска.

Друго нещо, за което трябва да се следи, е реакцията на детето спрямо закалителните процедури. Освен това трябва да се знае, че е важна не само  температурата на въздуха вкъщи, но и температура на водата, която то пие. 

Аз винаги съм препоръчвала след  определена възраст, когато вече не е нужно водата да се преварява, детето да започне да я пие направо от чешмата. Консумацията на вода със стайна температура е един изключително мощен фактор за изнежване на организма.

Що се отнася до температурата на водата за къпане, тя трябва да бъде по-висока само през първите два три месеца. След това е хубаво постепенно тя да стане такава, с каквато ние самите се къпем - 36-37 градуса, колкото е температурата на тялото.


- С какво още можем ефективно да подсилим имунната система на децата?

- С правилно и рационално хранене. Знае се много добре, че има етапи в детското хранене и те трябва да бъдат спазвани.

В никакъв случай не може едно дете на годинка да яде това, което яде цялото семейство, т.е.  приготвена по същия начин храна, със същите подправки. Семейството е това, което определя вкуса на детето.

Ако то не е приемало кисело мляко, сирене, пресни плодове и зеленчуци, няма как по-късно, когато порасне, да обичаме  да яде такива продукти. А това е много лошо, защото по този начин се нарушава балансът му с околната среда.

Следя дискусията, която се води покрай въвеждането на здравословна храна в училищата, но за мен това е вече един прекалено късен момент, защото детето вече е с формиран вкус и е много трудно той тепърва да бъде променян.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 110