Закаляването – ваксина срещу простудата

Д-р Цветанка Янакиева, специалист по спортна медицина, хранене и диететика

Принципът на процедурите по закаляване е подобен на този на ваксините – с малки дози студ да тренираме организма и да изработим устойчивост към по-ниски температури. За съжаление в последно време този безотказен метод е доста позабравен за сметка на употребата на хранителни добавки за повишаване на имунитета.

Родителите, които решат да започнат да закаляват своето дете, не бива да бързат и трябва да спазват някои основни правила.

Процедурите се провеждат сутрин или вечер един час преди сън. Започва се с обливане на стъпалата и дланите с приятно хладка вода. Температурата на водата се снижава постепенно, като се обливат все по-големи части от краката, ръцете и накрая тялото. Екстремни способи като обливане с кофа ледена вода не са препоръчителни. Ако у детето се появи страх, със закаляването е приключено. Само във вид на игра с положителни емоции може да се постигне забележителен ефект и детето да се приобщи към тази здравословна практика. Контрастните душове (редуване на топла и студена вода) също укрепват имунитета и сърдечносъдовата система. Серията от топли и студени обливания трябва винаги да завършва със студен душ.

Всекидневните разходки и игрите на чист въздух през цялата година също са много важни за укрепване на имунитета. В никакъв случай обаче не бива да се слага шал пред устата и носа на детето. Така се унищожава целият закаляващ ефект от разходката.

През лятото е препоръчително ходене на босо по трева, пясък и камъчета. Хубаво е децата да играят активни игри, да карат колело и кънки. Ако обливанията и физическите натоварвания са всекидневни, след два-три месеца ще се достигне максимален ефект. Ако обаче се прекъсне процесът на закаляване, ефектът се загубва само за две седмици.

За изработване на местен имунитет родителите може да дават на детето прохладни напитки с постепенно снижаваща се температура. Това ще помогне на малчуганите да преминат през сезона на простуди и грипове без проблеми с гърлото.

Още полезни съвети от д-р Цветанка Янакиева потърсете в профила й на credoweb.bg

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 154