Защитната мисия на пробиотиците

С д-р Юлияна Йоргова, педиатър от Варна, разговаря Галина Спасова

- Д-р Йоргова, защо в последните години в медицината се акцентира толкова активно върху пробиотиците?

- Времената се менят и изискванията за подпомагане на организма – също. Което е свързано, разбира се, с околната среда и с начина на живот на хората. Тъй като днес живеем при много по-различни условия от тези, при които нашият организъм е еволюирал естествено. Малко или повече сме се отдалечили от природата, от първичната си среда, към която сме приспособени. Затова се появи и нуждата организмът да бъде подпомаган така, че по-малко да реагира на външните влияния и да се приспособява по-добре.

- Какви са спецификите при децата?

- При тях ние трябва да предприемем мерки, за да не бъде много податлив още незрелият организъм на външното въздействие. Единият механизъм е доброто хранене - като се започне от кърменето, после правилното захранване на бебето, усилията да се предпази от често боледуване (защото не е възможно малките да не боледуват). Разполагаме и с добавки, с които даваме възможност на детският организъм да не е толкова силно реактивен към външните влияния.

Използваме различни поливитамини, както и пробиотици, които в днешно време са задължителен елемент към всяко лечение. Имам пресен пример: през март–април в детска градина във Варна пламна грипна епидемия, като при някои деца премина впоследствие и в ротавирусна инфекция. За 3 дни се разболяха 15 деца, 3 от тях бяха и в интензивно отделение. На всички деца давахме един месец  „Лакто 4” и всички се възстановиха бързо. Така че имах възможност да проверя действието на пробиотика и в епидемична обстановка.

- Как се осъществява защитната мисия на пробиотиците?

- Стомашно-чревният тракт има имунна функция. С честите боледувания имунната функция отслабва - т.е. не може достатъчно добре да предотвратява инфекции, както и да възстановява детския организъм след тях. Затова предписваме пробиотици, и то с живи микроорганизми, за да може да се подготви имунната защита, така че ако детето влезе в контакт с вируси или други външни агенти, инфекцията да бъде предотвратена или заболяването да бъде прекарано в по-лека форма. Ресничестият епител, който покрива лигавицата и я почиства, губи ресничките си при всяка инфекция.

Възстановяването на лигавицата става много бавно, ако не се вземат мерки, ако заедно с антибиотичното лечение не се приемат и пробиотици. Живите, какъвто е „Лакто 4” например, осигуряват по-добра възстановимост на лигавицата, за да влезе в действие и имунната й функция.

Добрата защита е свързана и с храненето, защото има недоимък - не в количеството, а в качеството на храната. Този недоимък се проявява и в имунитета. Например намалихме много консумацията на хляб, а той е добър продукт, защото има много витамин D - благодарение на него стомашно-чревният тракт се стимулира да произвежда повече лактобактерии, които играят ролята на пробиотик.

- Като качество храненето може да е недоимъчно, но прехранените деца не са малко.

- И се прехранват с вредни храни, които вместо да изграждат защитните сили на организма, го правят агресивен срещу собствените си тъкани. Защото прекалено често даваме на децата храни, които наистина не само не са им необходими, но са вредни - бургери, майонези и т.н. Специално искам да акцентирам и върху режима на хранене – закуска, обяд, вечеря. Храним децата с големи количества и без грижа за режима.

- Само антибиотиците ли са враг на полезните и нужни бактерии в червата?

- Не, разбира се, но те се вземат често без антибиограма и дори без нужда. Неправилното хранене, вирусите - всяка външна агресия създава предпоставки чревната лигавица да бъде ранима и трябва да бъде подкрепена, за да свърши работата си като имунна защита. Затова препоръчваме да се дава заедно с лечението и пробиотик. Предписваме го и профилактично, за да се стимулира имунната роля на чревната лигавица. В рисковите за инфекции периоди профилактиката с пробиотик има добър ефект. Затова препоръчваме – да не чакаме децата да се разболеят и тогава да подкрепяме имунитета им. Съвременната тенденция е здравето да се профилактира, а не всички усилия да бъдат насочени само към лечението.

- Как да разберат родителите, че имунитетът има нужда от подкрепа, че страда чревната микрофлора?

- При децата коремните болки са много чести, нестабилните изхождания могат да са сигнал. Дори гълтането на секретите раздразва лигавицата. Т.е. при децата дори неспокойствието, промяната в обичайното поведение е достатъчна причина да се потърси съветът на педиатъра и да се вземат превантивни мерки. Не е необходимо да кашля, да има тежка симптоматика, да има висока температура и т.н. Дискомфортът е достатъчен признак, цветът на лицето дори. Децата са като цветята.

За контакт с д-р Йоргова:
тел. 0888698196
dryorgova@mail.bg

 

Сподели във Facebook