Защо добрите бактерии са хит

С д-р Меглена Алексиева, педиатър-пулмолог в „Токуда болница София”, разговаря Галина Спасова

- Д-р Алексиева, какви са най-честите оплаквания на малките пациенти в началото на лятото?

- В момента се наблюдава леко понижаване на белодробните инфекции, но ги има все още в контекста по-скоро на вирусните инфекции на горните дихателни пътища. Но не са за пренебрегване и пневмониите. Например миналата година през лятото имаше много пневмонии, които изискваха болнично лечение с антибиотици. Трудно може да се предпазят децата, защото тези инфекции се предават по въздушно-капков път. Но все пак може да се ограничи рискът от заболяване – на първо място с добра лична хигиена, внимателно почистване и съхраняване на храната и при начални оплаквания да се вземат адекватни мерки.

- Преодолява ли се страхът от температурата, възприема ли се все още като болест сама по себе си?

- За съжаление тази тенденция дори се засилва. Въпреки че личните лекари и ние като специалисти постоянно обясняваме да не се дават лекарства за понижаване на температурата, ако е под 38 градуса. Температурата е симптом на много заболявания, но тя е и средство, с което организмът се бори. Известно е, че при определена температура повечето вредни микроорганизми не могат да виреят. Затова, понижавайки температурата, без да дадем време на организма да се отбранява сам, ние му пречим, като даваме възможност на тези микроорганизми да се размножават. След известно време температурата отново се повишава и става порочен кръг, който включва и превишаване на дозата на антипиретиците.

- Подкрепата на естествения имунитет, на собствените съпротивителни сили на организма набира популярност.

- Да, има такава тенденция, много родители, а и аз като лекар търся средства от народната медицина. Не я възприемам като алтернативна, защото фармацевтиката е тръгнала оттам – от лечението с природни средства – дали ще са пчелни продукти, билки, минерали, витамини, полезни микроорганизми, които концентрираме в определени препарати. В последните години активно се говори за пробиотиците. Много проучвания се правят за това как действат и при какви ситуации можем да ги използваме. И ефектите са много добри. Установено е вече, че те повлияват много добре чревната флора. Както е известно, голяма част от обитаващите я микроорганизми са „добри”, произвеждат съставки, които забавят развитието на вредните.

И така ни помагат при определени болести. Например при остра диария, възникнала по време на пътуване или при лечение с медикаменти. Добре е, когато ги използваме при терапия с антибиотици. Много важно е участието на пробиотиците в стимулирането на имунитета при заболявания като алергии и бронхиална астма, в борбата с т.нар. свободни радикали и оксидативния стрес на клетките. В хода на многобройните проучвания се откриват полезните действия на пробиотиците на различно ниво. Например в Италия сред активни спортисти е проведено изследване – оказва се, че контролната група, която е взимала пробиотици, е имала през зимния сезон 50% по-ниска заболяемост. Според друго проучване пробиотиците подобряват усвояването на антиоксидантите. Добре е, че вече разполагаме с много такива данни.

- Както и със съответните препарати.

- Голяма част от наличните на пазара са много добри. „Лакто 4” примерно съдържа комбинация от щамове на лактобацилус, които са едни от тези пробиотични живи микроорганизми. Лактобацилус булгарикус се съдържа и в нашето кисело мляко, но предимството на пробиотичния продукт е в това, че микроорганизмите са в много по-голямо количество и при правилно съхранение в хладилник се запазват живи.

- При какви случаи в практиката си прилагате този пробиотик най-често?

- Най-добър помощник ми е „Лакто 4” при деца с диария, предизвикана от вирусни заболявания, както и от антибиотично лечение. Основната им сила е именно когато се налага приложение на антибиотици. А според статистически данни диарията, предизвикана от антибиотици, се наблюдава при всяко трето лекувано дете. В тази посока са и моите наблюдения в практиката. Важно е да се знае, че пробиотикът трябва да се приема поне два часа преди или след антибиотика, а не едновременно с него.

- Как родителите възприемат ролята на пробиотиците?

- Много положително. И това не е само заради нашите обяснения или информацията, която получават по различни пътища. Личният опит си казва думата – родителите все повече се убеждават в ползата от пробиотиците. Ранното включване на пробиотика при лечение с антибиотици намалява значително страничното им действие, което е факт.

 

 

 



 

Сподели във Facebook