Учените твърдят, че шейкът от пресни плодове и зеленчуци, т.нар. смути, е една от най-здравословните закуски. Тази напитка помага да се намали количеството на употребяваните сладки продукти, държи в норма храносмилателната система и извежда от организма токсичните вещества. Но това съвсем не са всички преимущества на смутито. Какви още са положителните ефекти за здравето:

Източник на фибри

Смути може да се приготви да 5 минути, но то съдържа голямо количество фибри, които играят важна роля в метаболизма, а това означава, че поддържат теглото в норма. Освен това смлените плодове и зеленчуци са източник на различни микроелементи и витамини.

Поддържа водния баланс

По време на сън човешкото тяло губи голям обем течности, затова на сутринта е необходимо те да се възстановят. Някои хора не обичат да пият вода веднага след ставане, затова чашата със смути е добър, а и по-здравословен вариант. Тя компенсира загубите на вода през нощта и зарежда организма с енергия за целия ден.

Замества закуската

Ранното ставане за работа често убива желанието да се закусва, много хора нямат и време. Затова според специалистите пълноценна алтернатива може да е смутито.

Увеличава количеството на плодовете и зеленчуците в менюто

Експертите препоръчват всеки ден хората да консумират по 5 плодове и зеленчуци. Това правило обаче не е лесно да се спазва. И тук на помощ идва смутито.

Сподели във Facebook