Здраве

20 Януари 2015

1606

Животът днес

Защо любопитството е важно и трябва да се развива

Важно е да не спирате да задавате въпроси… Никога не преставайте да бъдете любопитни.
Aлберт Айнщайн

Любопитството е присъщо на гениите. Едва ли сред интелектуалните гиганти има хора, които не проявяват интерес към света около тях. 

Любопитството е важно, защото:

1.Активизира мозъка

Любопитните хора задават въпроси и търсят отговорите, провокирайки интелекта си. Техният ум винаги е активен. Подобно на мускулите, които укрепват при непрекъснати усилия, упражненията на мозъка при проявата на любопитство засилват умствените способности.

2.Отваря ума за нови идеи 

Когато сте любопитни за нещо, съзнанието ви очаква нови идеи, свързани с обекта, провокирал интереса ви. Когато тези идеи се появят, те веднага се възприемат. При липса на любопитство идеите се пропускат, защото мозъкът не е подготвен да ги възприеме. 

3. Разкрива нови светове и възможности

Любопитните хора опознават нови светове и възможности, които иначе са незабележими. Те са скрити зад повърхността на нормалния живот и могат да се открият само от любопитен ум.

4. Прави живота интересен

Животът на любопитните хора никога не е скучен и рутинен. Те винаги откриват нови неща, които са им интересни, и водят вълнуващ живот.

Как се развива любопитството?

1. Бъдете отворени към света

Това е много важно за хората с любопитен ум. Бъдете винаги готови да учите, да се развивате и да променяте мнението си. Свикнете с мисълта, че е възможно някои неща, които знаете, да са погрешни и да промените мнението си.

2. Не приемайте нещата от живота за даденост

Ако възприемате живота такъв, какъвто е, без да се опитвате да се задълбочите, има опасност да загубите любопитството си. Опитвайте се да дълбаете под повърхността на събитията.

3. Не спирайте да задавате въпроси

Най-сигурният път към по-дълбокото разбиране на заобикалящата ви действителност е задаването на въпроси: Какво е това? Защо е направено така? Кога и кой го измисли? Откъде идва? Как функционира? Какво, защо, кога, кой, къде и как са най-добрите приятели на любопитните умове.

4. Не слагайте веднага етикета „скучно”

Когато нещо се обявява за скучно, се затваря вратата към възможностите. Любопитните хора не наричат нещата скучни, а винаги търсят път към нови вълнуващи светове. Дори и ако в момента нямат време да разследват, те си оставят вратичка, за да се върнат към дадения случай.

5. Приемайте ученето като забавление

Ако възприемате ученето като товар, няма начин да навлезете по-дълбоко в нито една тема. Приемането на ученето като забавление засилва желанието за по-дълбоки познания. Овладявайте знания с мисълта, че ще ви бъде интересно и забавно.

6. Четете книги с различна тематика

Не отделяйте прекалено дълго време в четене на книги само от една област. Надникнете и в други светове. Те могат да възбудят любопитството ви и да се задълбочите и в някоя друга тема. Препоръчително е четенето на различни видове книги и списания. (ЖД)

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 129