Много хора смятат магданоза за украса към ястията. Според специалистите обаче зелената подправка трябва да присъства колкото може по-често на трапезата ни, защото е изключително полезна. Не бива да забравяме и че тя осигурява на ястията неповторим вкус. Какви са здравословните предимства на магданоза:

1. Понижава употребата на сол

Нито една гозба ме може да мине без сол, защото тази подправка подобрява вкуса. Често обаче хората прекаляват с нея, а е известно, че това води до редица здравословни проблеми. Магданозът позволява да се намали количеството на солта, без това да се отрази върху качеството на ястията.

2. Зарежда с витамини

Ако всеки ден консумираме по 30 г магданоз, може напълно да си осигурим дневната потребност от витамините А и К. Зелената подправка е богата още на витамините В и С.

3. Понижава риска от онкологични заболявания

Магданозът съдържа голямо количество антиоксиданти, които играят важна роля за извеждането на свободните радикали от организма, а те са основните виновници за появата на онкологични заболявания. Ако печете месо, задължително го поръсете с магданоз. Така ще намалите количеството на канцерогенните вещества, които се образуват при печенето.

4. Предотвратява диабет

В магданоза се съдържа флавоноидът мирицетин, който понижава захарта в кръвта и помага на клетките правилно да реагират на инсулина.

5. Предпазва от сърдечносъдови заболявания

Магнезият е богат на фолиева киселина, която предотвратява проблемите със сърдечносъдовата система.

6. Понижава възпалителните процеси

Антиоксидантите в магданоза държат под контрол и възпалителните процеси, включително хроничните, които могат да се появят при проблеми с имунната система. Това помага, за да се предотвратят тежки заболявания като Алцхаймер, рак и диабет.

Сподели във Facebook