Мъжете по-рядко носят медицински маски, защото смятат, че това е признак на слабост, установиха специалисти от Научно-изследователския институт по математически науки в Бъркли, САЩ. Това може да доведе до по-широко разпространение на коронавируса сред тях, бият тревога учените.

Данните от различни страни показват, че смъртността от COVID-19 при мъжете е по-висока в сравнение с тази при жените. Учените свързват този факт с вредните навици и хроничните заболявания, които са повече при силния пол. Авторите на изследването обаче смятат, че още една причина може би е отказът да се носят маски.

За да стигнат до този извод, учените провели допитване сред 1 266 мъже и 1 183 жени. Те трябвало да споделят биха ли носили маски извън дома си, как се отнасят въобще към тази профилактична мярка, къде живеят и задължават ли ги местните власти да носят маски. Само 136 жени заявили, че едва ли ще сложат маска, а сред мъжете цифрата била 187. Повечето от тях смятат, че това е признак на слабост. Там, където обаче носенето на маски е задължително, представителите на силния пол били не по-малко дисциплинирани.

Резултатите от изследването показали още, че по-често маски носят жителите на големите градове и хората с висше образование.

„Жените като правило по-малко от мъжете са готови да рискуват, затова спазват профилактичните мерки“, обясняват учените. Но те предупреждават, че поведението им е доста неразумно, защото според статистиката те умират 2,5 пъти по-често от коронавируса в сравнение с жените.

Сподели във Facebook