Здраве

26 Декември 2018

Животът днес

Повечето хора, когато употребяват портокали, изхвърлят корите, но според специалистите това не бива да се прави, защото те са много полезни.

Портокаловите кори съдържат полиметоксифлавони, главно нобилетин, които намаляват риска от сърдечносъдови болести, възпаления и свалят нивото на лошия холестерол в организма.
Освен това корите на портокалите са полезни за хигиената на устната кухина, затова специалистите съветват понякога да ги дъвчем. Така не само унищожаваме микробите, а и си осигуряваме свеж дъх. Отстраняваме и жълтите петна по зъбите.
Резултатите от няколко изследвания са доказали, че портокаловите кори могат да се борят с рака най-вече на стомаха, като намаляват въздействието на токсичните вещества върху лигавицата.

Корите на портокалите могат да се справят и с наднорменото тегло. Техният специфично нагарчащ вкус, ниската им калоричност и голямото количество фибри, които съдържат, гарантират стройната фигура. Научно е доказано, че портокаловите кори са идеална профилактика срещу затлъстяване.

И не на последно място те подобряват функционирането на белите дробове, като ги пречистват. Причината е, че корите на портокалите съдържат хистамин, антиоксиданти и други вещества, които помагат да се избегнат усложненията от бронхит, грип и простуди.

Експертите отбелязват, че преди употреба трябва единствено добре да ги измием.

Сподели във Facebook