В рейтинга на здравословните зеленчуци краставиците не заемат челни позиции. И това си има обяснение. Те съдържат 96-99% вода. Останалото е в минимални количества – белтъчини и мазнини под 1%, въглехидрати не повече от 2,8%, минерали около 0,3%. В краставиците има важни елементи – калций, желязо, магнезий, калий, фосфор, цинк, но и те са в малки количества – 1-4% от необходимата дневна доза. С витамините ситуацията не е по-добра – около 2% от препоръчителната дневна доза, само витамин С е 5%. Има обаче една изключение и то е витамин К, който е 21%. Като цяло краставиците са бедни на витамини и микроелементи.

Въпреки това те са много полезни. Защо?

Краставиците са бедни на калории и вредни вещества, което ги прави идеален продукт за хора с диабет, както и за всички, които искат да отслабнат. Важното е, че този зеленчук засища и гони глада.

Това обаче е известно, а фактът, че водата в краставицата е особена, знаят малко хора. Тя има алкална реакция и е много подходяща за вътрешната среда на организма, защото продуктите с повишена киселинност предизвикват обезводняване на клетките, усилват оксидативния стрес и възпаленията. Всички тези негативни ефекти се елиминират от краставиците. Това е особено важно за възрастните хора, защото при тях борбата на организма с окислителните процеси отнема много ресурси, което води до саркопения (загуба на мускулна маса, което е типичен признак на стареенето), отслабване на костите (остеопороза), както и до хипертония, инсулт и други сърдечносъдови заболявания.

Днес преждевременното стареене, атеросклерозата и много други проблеми на възрастта, се обясняват с възпаленията. А мощното противовъзпалително действие на краставиците се дължи не само на алкалната им реакция, но и на съдържащите се в тях вещества, които действат подобно на аспирина. С тази разлика, че те не са вредни за стомаха.

Освен всичко останало краставиците са богати и на антиоксиданти – флавоноиди, тритерпени и лигнани. Първите се съдържат в много плодове и зеленчуци, но тритерпените са рядкост. През последните години четири от тези вещества бяха открити в краставиците и в тяхна чест бяха неречени кукурбитацини (от английски - cucumber). Именно тези компоненти придават горчивия вкус на този зеленчук. Днес на основата на кукурбитацините учените се опитват да създадат лекарство срещу рака. От страшното заболяване обаче предпазват и краставиците, които нямат горчив вкус. Те все пак съдържат тритерпени.

Срещу рака помагат и лигнаните, които са в голямо количество в краставиците. Тези вещества са добра профилактика срещу онкологичните заболявания, свързани с половите хормони – рак на гърдата при жените, а при мъжете – на простатата.

Главното е краставиците винаги да се консумират с кората. В нея се съдържат антиканцерогенните вещества, както и витамин К.

Сподели във Facebook