Хората се различават не само по вкусовете си, а и по навиците си. Едни обичат да пестят време и набързо да вземат душ, а други предпочитат всяка вечер да се отпуснат в топлата вана. Според специалистите обаче тази водна процедура има няколко предимства за здравето, които не са за пренебрегване. Какви са те:

Намалява болките в тялото и умората

Ваната може да елиминира болките в мускулите и им помага по-бързо да се възстановят след продължително физическо натоварване. Експертите препоръчват във водата да се разтвори морска сол, което усилва ефекта.

Подобрява дейността на кръвоносната система

Горещата вана е отличен метод за профилактика на инсулта и сърдечносъдовите проблеми. Водата оказва върху тялото хидростатично налягане, което значително подобрява кръвотока. Благодарение на това състоянието на стените на кръвоносните съдове се подобрява и се нормализира кръвното налягане. Ваната е особено полезна за хора, които водят застоял начин на живот.

Оказва положително влияние върху кожата

Процедурата и изключително препоръчителна за хора със суха и загрубяла кожа, защото водата я прави по-мека.

Отнема стреса

Не случайно ваната се взема обикновено вечер. Това е много добър начин за отпускане и отнемане на напрежението, натрупано през изминалия ден. Водната процедура е подходяща за хора, подложени на силен стрес или склонни към депресия.

Сподели във Facebook