Здраве

13 Април 2011

5637

Животът днес

Защо възрастните чупят крайници

През последните години специалистите установиха интересна закономерност. Има хора в напреднала възраст със значителна остеопороза, които никога не получават фрактури, както и техни връстници, които, макар и без тежки нарушения в костната плътност, претърпяват счупвания. Основната разлика между двете групи се оказват инцидентите с падания. Старите хора, които не падат, много рядко се оказват в болницата с фрактура. А в другата група, дори и без тежка остеопороза, се отчитат различни видове счупвания, настъпили заради падане.

Причините възрастните да падат са комплексни – нарушено зрение, проблеми с равновесието, ставни деформации, неврологични заболявания, резки колебания в кръвното налягане, но на първо място са отслабените рефлекси на долните крайници и намалената мускулна сила в тях. Един от факторите, водещи до отрицателна промяна в рефлексите и мускулния тонус, е недостатъчното количество на витамин D в тялото. За да се превърне в активно действаща субстанция - D-хормон, този витамин трябва да се преработи в бъбреците. А те са сред органите, които с възрастта най-отчетливо намаляват функцията си. Поради това се налага при хората над определена възраст витамин D да се приема в преработена форма, за чието усвояване не е необходимо участието на бъбреците. Такъв препарат е алфакалцидолът. Той подобрява комплексно възможността за сигурно движение не само чрез укрепване на костите, но и чрез подобряване на рефлексите и мускулната сила.

Лекари, с които можете да се консултирате по отношение на остеопорозата и стабилността на опорно-двигателния апарат, са:

* Д-р Стоянка Владева - ревматолог
Стара Загора - ул. "Св. Богородица" 68
тел. 0887 400 9723

* Д-р Димитър Недков - ортопед 
Етрополе - МБАЛ, всеки ден
Ботевград - ДКЦ, вторник и четвъртък - следобед
тел. 0899 176 846

* Д-р Станислава Алиманска – специалист ВБ  и ревматология
Пловдив - ДКЦ 2, бул. ”Шести септември” № 110, ет. 1, каб. 25
тел. 0888 370 538

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 162