Коронавирусът може активно да се размножава в мастната тъкан на човека, провокирайки повишено ниво на възпаления и водейки до цитокинова буря, съобщи международен екип от учени. Те изследвали образци от тъкани на хора с наднормено тегло, починали от COVID-19, и открили вируса в подкожните мазнини, както и във висцералните, обгръщащи вътрешните органи. Тези мазнини могат да се открият в големи количества даже при стройни хора, а избавянето от тях е доста сложно. Според учените от САЩ, Германия и Швейцария възможно е мастната тъкан да служи като резервоар за патогена и той да се разпространява там, водейки до т.нар. дълъг ковид или смърт.

Известно е, че затлъстяването е рисков фактор за неблагоприятен изход при заразяване с COVID-19, но до момента не беше известна причината за това явление.

Съвсем наскоро международният екип проведе експеримент и установи, че SARS-CoV-2 се съсредоточава в белите дробове, бъбреците и сърцето, а също така и във висцералните и подкожните мазнини. Най-висока концентрация на вируса е открита в белите дробове. На второ място се оказва мастната тъкан. В резултат пациентите боледуват по-тежко и при тях често се увреждат жизнено важни органи.

Сподели във Facebook