Застрашена плодовитост

„Carpe Diem” е максимата на огромна част от младите хора по целия свят. 

Из нашите географски ширини обаче желанието да живееш днес и да грабнеш момента се удовлетворява по един крайно деструктивен начин.

За последиците от авантюристичните експерименти не се мисли, защото здравето по презумпция се възприема като даденост, поне докато не го изгубиш.

Готови ли сте обаче заради цигарите, алкохола и суета да се сбогувате с най-изконната човешка мечта – тази да имаш дете?

„Младото поколение у нас има доста вредни навици, които нанасят трайни щети върху неговата плодовитост. Пуши, пие, спи по два часа, купонясва безкрайно... Да не говорим за наркотиците и другите опиати, към които се посяга от време на време.”

Това обясни пред в-к „Живот и Здраве” д-р Валентина Григорова, специалист акушер-гинеколог и зам.-директор на Първа АГ болница „Света София”.

Д-р Григорова, заедно с проф. Емилия Христова, председател на Асоциацията на българските неонатолози, бяха лектори на семинар  „Бременност, Раждане, Майчинство”, по време на който се засегна и проблемът за нуждата от добра здравна култура сред младите хора.

„Младият народ не трябва да смята, че животът е за един ден. Хората, които искат да създадат потомство, е хубаво да се съобразяват с някои неща. Не казвам, че младежите не трябва да се забавляват, просто е необходима някаква мяра. Всичко умерено е полезно, всичко прекалено е вредно” – категорична е д-р Валентина Григорова.

Заместник-директорката на Първа АГ болница „Света София” продължава: „Други фактори, които влияят върху плодовитостта на младите хора, са ранното започване на полов живот и безразборните сексуални контакти.

Този промискуитет, така характерен в днешно време, лесно води до заразяване с какви ли не болести, които се предават по полов път. Мога да дам за пример заразяването с човешки папилома вирус. Това е една от основните причини не само за намалената плодовитост, но и за увеличения риск за живота на самата жена”.

Тъй като напоследък постоянно се говори за тревожните темпове, с които се увеличава броят на хората с наднормени килограми у нас, използвам възможността да попитам д-р Григорова каква роля играе здравословното тегло при успешното зачеване.

„Затлъстяването оказва огромно влияние върху плодовитостта. Даже жените, които са със свръхтегло, първо ги съветваме да редуцират телесната си маса и чак след това да правят опити за забременяване. При много слабите дами също има рискове и проблеми, но те не са чак толкова големи в сравнение с първата група.”

За финал д-р Григорова повтаря думите, които всяко младо момиче е чувало поне стотина пъти от своята баба – „Пази си кръста”.

„Разбира се, че начинът, по който се обличат младежите днес, оказва негативно влияние върху тяхното репродуктивно здраве. Момичетата трябва да пазят тазовата си част, защо там се намират яйчниците. Модерните прашки по никакъв начин не защитават тази деликатна област. Младежите пък не трябва да носят прекалено тесни слипове или дънки.

Това са едни все дребни неща, които просто се натрупват, кумулират и ефектът е, че на все повече хора им се налага в напреднала възраст да прибягват до ин витро процедури.”

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 133