Здраве

7 Февруари 2019

Животът днес

По данни на медицинското списание The Lancet сред младежите и хората на средна възраст в САЩ стремително набира скорост епидемия от онкологични заболявания, причина за които е затлъстяването. При американците на възраст 45-49 години заболеваемостта от рак на черния дроб расте с 1% на година за разглеждания период. При 25-35-годишните този показател се е увеличил над четири пъти. А при най-младите заболеваемостта от други видове рак, свързани със затлъстяването, е най-висок сред всички възрасти. Броят на страдащите от рак на бъбреците е скочил с 6,23%, на жлъчката – с 3,71%, на пикочния мехур – с 3,35% и на стомаха – с 2,41%.

Експертите отбелязват, че при много хора с диагноза „затлъстяване“ са диагностицирани едновременно шест типа онкологични заболявания. За най-агресивни учените смятат левкемията и рака на стомаха. При това наднорменото тегло действа като пусков механизъм за появата на други съпътстващи заболявания като диабет тип 2 и усложненията, свързани с пушенето.

Наскоро израелски учени установиха, че затлъстяването в подрастваща възраст повишава риска от рак на панкреаса в бъдеще.

Сподели във Facebook