Здраве

14 Февруари 2021

Животът днес

Според резултатите от проведено наскоро изследване, публикувани в списанието на Американската кардиологична асоциация, намаляването на броя на хората със затлъстяване може да предотврати половината нови случаи на диабет тип 2.

По данни на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ диабет тип 2 е най-разпространената форма на това заболяване, от която страдат над 31 милиона американци. А основни рискови фактори са наднорменото тегло и затлъстяването, възрастта над 45 години, както и наследствеността.

Специалистите бият тревога, че броят на смъртните случаи от диабет тип 2 сред хората под 65 години расте заедно със сериозните усложнения, включително хоспитализации и ампутации. Освен това диабет тип 2 увеличава риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт – опасността е два пъти по-висока в сравнение със здравите хора.

Учените напомнят, че диабет тип 2 може да се предотврати или отсрочи, като се промени начинът на живот, което включва намаляване на теглото, здравословно хранене и физическа активност.

Сподели във Facebook