Здраве

3 Декември 2018

Животът днес

Испански учени проведоха изследване, продължило 10 години, за да установят има ли връзка между начина на живот в големите градове и склонността към затлъстяване. В резултат експертите стигнаха до извода, че за трупането на наднормено тегло вина има и градският шум: децибелите, идващи от промишлените предприятия, авто- и железопътния транспорт, както и от другите източници. Особено силно е влиянието на шума от влаковете.

Учените от Испания провели експеримент с участието на 1500 доброволци. Всички промени във физическото им и психическо здраве специалистите свързвали с външното въздействие. Така доказали, че рискът от затлъстяване при жителите на големите градове зависи от допълнителния шум.

Според експертите по-високите децибели активизират в организма изработването на хормона на стреса – кортизол. А той от своя страна има съществена роля в интензивното отлагане на мазнините като предпазен резерв.

Наскоро шведски учени се занимаваха със същия проблем – влиянието на шума върху градските жители. Специалистите установиха, че всеки 10 децибела над нормата прибавят един сантиметър към обиколката на талията.

 

Сподели във Facebook