Здраве

17 Декември 2012

1923

Животът днес

Завършваме годината финансово стабилни и без дългове

 

С проф. Ставри Тошков, изпълнителен директор на националната Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания - София, разговаря Микаела Въжарова

- Декември обичайно е време и за равносметка, проф. Тошков, каква бе 2012-а за оглавяваната от вас хематология?

- В нашата специализирана болница се диагностицират и лекуват над 35% от тежките хронични хематологични заболявания в цяла България. Това е огромно бюджетно натоварване и отговорност за всяко здравно заведение, не само при криза. При нас се хоспитализират най-сложните казуси в областта на клиничната хематология, идващи от цялата страна - поради възможностите, с които разполагаме  - модерна лабораторна и клинична база. Едно е да лекуваш леко болен с една клинична пътека, друго - със същата клинична пътека да лекуваш тежко болен с всички придружаващи заболявания и усложнения. Ние обаче се справяме, приключваме и 2012-а финансово стабилни и без задължения.

Макар да сме фактически най-младата държавна болница – създадена в този си вид преди 4 години,  днес имаме една супермодерна база с оборудване, неотстъпващо на нищо в ЕС, дори в света. Ще спомена единствено за апаратура, която от цяла Източна Европа има само при нас – затворена система за количествено изследване на молекулярен отговор при пациенти с хронична миелогенна левкемия, стандартизиран по СЗО (международна скала), с което времетраенето на изследванията се намалява от 24 часа на 2,5 часа.

Работим на всички позиции с висококвалифицирани професионалисти, обучавани по международни програми, които прилагат най-новите терапевтични подходи. Покриваме най-високите критерии за добра клинична практика. Имаме потенциала и на единствения в страната център за трансплантация на хемопоетични стволови клетки за пациенти над 18-годишна възраст, който осигурява близо 85% от общата трансплантационна активност в страната. В СБАЛХЗ се извършват около 100 трансплантации годишно.
 
- Малко или много е това по евростандарти?

- Така погледнато, България се нуждае от поне 300 трансплантации ежегодно, от които около 50 алогенни, от неродствени донори. В света има ясна тенденция към увеличаване на трансплантациите именно за сметка на алогенните. Броят на автоложните остава висок, но той е по-скоро константен. За да отговори оптимално на нуждите на заболелите у нас, нуждаещи се от трансплантация на стволови клетки, наличната база трябва да се разшири чувствително.

Със сегашните 9 бокса,  при пълно натоварване и работа без прекъсване, ние сме постигнали възможния  максимум. Екипът ни има цялостно разработени, експертно аргументирани проекти за разширяване на трансплантационната база на хематологията и в краткосрочен, и в дългосрочен план, оттук насетне и държавата трябва да подаде ръка. Длъжни сме заедно и бързо да действаме, защото говорим за терапевтична алтернатива, която за много пациенти е последен шанс. А проблемите както в конкретната област, така и в цялата ни здравна система, са не толкова финансови, дори и в кризата, а по-скоро организационни и  логистични.

- Наскоро видяхме безпрецедентен случай – колективни оставки на лекари и медицински сестри в кръвните центрове заради  ниски доходи. В това отношение вие как се справяте, професоре?

- Нека тръгнем от сестрите при нас – поклон и за техния труд наедно с всички лекари и други специалисти. Основната заплата при тях е близо 650 лв.(една от най-високите за страната), средната месечна брутна - за полувисшия и среден медицински персонал е над 900 лв., а за висшия - над 1300. И тук имаме стабилност, съответно постоянен тренд на растеж на заплащането. Това, добрата база, възможностите на болницата ни като цяло държат колегите да не напускат, което е много, много важно в днешно време. На целия свой екип искам да благодаря за всичко, в което успяхме и през 2012-а и да кажа, че продължаваме без колебание за достойно посрещане на 65-годишнината на лечебното заведение през 2013 г. Заради хилядите наши пациенти, които ни се доверяват и чакат от нас облекчение и спасение.

 

 

 

 



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 34