Не е нужно човек да се занимава професионално със спорт, за да поддържа добро здраве. След лекарски консулт, за всеки могат да се определят физически активности, подходящи за състоянието му, възрастта, възможностите.

Може да са танци, ходене по различни терени с комбиниране на наклоните, леко бягане, колоездене, плуване и много други.

Тези активности не изискват много време и средства, а са полезни не само за елегантната фигура, а и за биологичните процеси в тялото.

Те подобряват дейността на кръвоносната система и сърцето, съответно кръвоснабдяването на различните части по тялото; влияят благоприятно на нервната система, костната, мускулната; подобряват работата на жлезите, обмяната на веществата, повишават имунитета.

Ако тези активности станат част от начина на живот, те предпазват организма от редица заболявания, а често се предписват и при доизлекуването от редица болести, защото възстановяват нормалните функции на организма. Разбира се, това трябва да е съпроводено и с определен начин на хранене - ако човек преяжда, или ако яде твърде мазно, солено, сладко, движението може  да не успее да се справи с тази наша атака срещу собственото ни тяло.

Физически активните хора лесно могат да съчетаят спорта за здраве с йога. Преди това обаче желаещите трябва да се запознаят с основните моменти на това древно учение, чрез което човек укрепва тялото си, психиката, концентрацията, а на определен етап дори може да влияе и насочва жизнените си процеси - сърце и пулс, дишане, дейността на конкретни органи, обмяна на веществата и т.н.

Видимата и най-популярна част на йога са позите. До тях обаче се стига на третия етап. Без овладяването на първите два - Яма и Нияма, позите в най-добрия случай ще са нещо като фитнес, но без ефекта на йога.

С интернет днес лесно може да се намери професионално и разбираемо поднесена информация като например на luckyyoga.bg - за учението, за курсове, за семинари и т.н. Най-общо казано, йога е самоконтрол, чистота и насочване на всички аспекти на човешката личност - на физическо ниво, на умствено, на емоционално и на духовно.

Здраве и детокс

Ако човек правилно практикува йога и това е станало начин на живот, няма да му се налага специално провеждане на детокс на организма. Всекидневието на западния тип човек обаче "отваря вратите" за натрупване на токсини в тялото независимо дали спортува за здраве, или не.

И това не е само от промишлените замърсявания на въздуха, водата и почвата. Токсините в организма се получават основно от неподходящо хранене.

Когато храносмилателната система не успява да разгради поетата храна навреме, от гниенето на престояващи в храносмилателния тракт остатъци се образуват отрови. Чрез кръвта те се наслояват из цялото тяло и започват да вредят - от ниво клетки до тъканите и съответно на дейността на органите.

Разбира се, храносмилателната система не се справя основно при преяждане, каквото често се получава вечер, когато цял ден не сме яли или сме "хапнали нещо набързо". Претоварващият ефект се получава и когато ядем между другото, гледайки телевизия, разговаряйки в компания, работейки на компютъра - тогава човек трудно усеща кога се е наситил и прекалява с яденето.

Има и ред други причини - може например да е заради неправилно съчетание на храни - всяка си има начин и време на разграждане, и някоя може да "пререди" другите, оставяйки ги да престояват.

Затова е добре провеждането на пълен детокс, но по желание може и на отделни органи - жлъчка и черен дроб, бъбреци, щитовидна жлеза и т.н. Което разбира се трябва да става след прегледи и под лекарски контрол, каквито предложения има например на luckyfit.eu/luckyfit-detox.

Дори да се пречистят само отделни органи, ефектът е универсален за подобряване на здравословното състояние и кондицията.

Сподели във Facebook
Етикети: Детокс Йога