Учени от университета „Принстън“ в продължение на две десетилетия наблюдавали здравословното състояние на бебета и установили, че над 50% то зависи от сезона, в който са родени. Оказало се, че ако децата са заченати през летните месеци и са се родили през зимата или в началото на пролетта, повече боледуват, изостават в развитието си и са по-податливи на инфекциозни заболявания, защото имунитетът им е по-слаб. Това е свързано с факта, че последните месеци на бременността съвпадат със зимния период, когато ултравиолетовите лъчи от слънцето са съвсем оскъдни. А именно те, както и витамин D са необходими за доброто състояние на вътрешните органи, скелета и имунната система. При дефицит на слънчеви лъчи децата се раждат по-слаби, с недостатъчно тегло и са склонни към хронични заболявания.

Най-доброто време за раждане е първата половина на есента, съобщават учените от „Принстън“. Началото на бременността съвпада със сезона, когато все още липсват пресни плодове и зеленчуци, но недостигът на витамини е лесно да се компенсира с помощта на добавки. А краят на бременността е през лятото и есента, когато слънчевите лъчи са в изобилие, има плодове и зеленчуци, затова развиващият се плод може да получи всички вещества, които са му необходими за доброто здравословно състояние. Учените стигнаха до извода, че идеалният месец за зачеване на детето е декември, а за раждане – септември.

Специалисти от Кеймбридж също проведоха и изследване и доказаха, че децата, родени през септември, по-добре се учат и притежават по-висок интелект.

Сподели във Facebook