Здраве

28 Май 2024

451

credoweb bg

Всеки знае, че зехтинът е полезен. Сега учените допълват, че тази полза е налице, без значение, какво друго ядете. Данните се базират на проучване върху повече от 92 000 души. Резултатите показват, че консумацията на поне 7 грама зехтин на ден – около половин супена лъжица, намалява с 28% риска от смърт, свързана с деменция.

Замяната на една чаена лъжичка маргарин и майонеза с еквивалентното количество зехтин е свързана с 8%-14% по-нисък риск от смърт, свързана с деменция, съобщава сайтът News-air.com.

„Изборът на зехтин, натурален продукт, вместо по-преработени мазнини като маргарин и майонеза, е безопасен избор и може да намали риска от фатална деменция“, казва д-р Ан-Джули Тесие, регистриран диетолог и научен сътрудник в Катедрата по хранене към Училището по обществено здраве на Харвард. Проучването е публикувано онлайн в понеделник в JAMA Network Open.

Средиземноморската диета - образец за добро хранене

Нарастващ съвкупност от доказателства показа връзка между средиземноморската диета и по-добрата когнитивна функция и по-ниския риск за сърдечно-съдови заболявания). Но връзката му със смъртността от деменция беше неизвестна.

Изследователите са проучили данни за над 92 000 участници, които са били без сърдечно-съдови заболявания и рак в началото на проучването.

Изследователите също така оценяват връзката между качеството на диетата и консумацията на зехтин с риска от смърт, свързана с деменция. И те оцениха разликата в риска от смърт, свързана с деменция, когато други хранителни мазнини бяха заменени с еквивалентно количество зехтин.

Има 4751 смъртни случая, свързани с деменция през 28-годишния период на проследяване. Хората с две копия на известен рисков фактор за болестта на Алцхаймер са имали пет до девет пъти по-голяма вероятност от смърт, свързана с деменция.

Няма връзка с качеството на диетата

„Обикновено хората, които използват зехтин за готвене или като дресинг, имат като цяло по-добро качество на диетата си, но интересното е, че открихме връзката между повече зехтин и намаления риск от смърт, свързана с деменция, независимо от този фактор,“ – каза Тесие.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook