Диетолози определиха пет зеленчука, чиито свойства са по-полезни за здравето на хората, когато са сготвени. Това се случва, защото редица хранителни вещества в плодовете и зеленчуците са блокирани в клетките и високите температури им помагат да се освободят.

Моркови

Термичната обработка активизира каротиноидите, които могат да предотвратят развитието на ракови заболявания, а имат и други положителни ефекти върху човешкото здраве. В сварените моркови концентрацията на каротеноиди е с 14% по-висока в сравнение със суровите, а при пържените този процент е 13.

Спанак

Той е изключително богат на хранителни вещества и най-вече на калций и желязо. Според учените спанакът задължително трябва да се готви, защото в него се съдържа оксалова киселина, която блокира усвояването от организма ни на желязото, калция и другите полезни елементи. Най-добре спанакът запазва полезните си качества, ако се потопи за минута във вряща вода, а после – в студена, за да запази свежия си външен вид.

Гъби

В 200 грама сготвени бели гъби в сравнение със суровите се съдържат почти два пъти повече необходимия за мускулите калий, изключително важния за сърцето и кръвоносните съдове ниацин, укрепващия имунитета цинк и поддържащия костната тъкан магнезий. И въпреки че напоследък е модерно сурови гъби да се слагат в салати например, учените предупреждават, че даже в ядивните може да се открият малки количества токсини, които се унищожават при готвенето им.

Аспержи

Термичната обработка на аспержите повишава нивото на шест хранителни вещества, включително антиоксиданти. Готвенето на този зеленчук удвоява съдържанието на два типа фенолни киселини, които понижават риска от рак.

Домати

Високата температура увеличава количеството на ликопена, съдържащ се в доматите. Това вещество понижава риска от ракови и сърдечносъдови заболявания. Загряването на доматите в продължение на половин час при температура около 87 градуса повишава количеството на ликопена в тях с 35%. И въпреки че термичната обработка намалява съдържанието на витамин С в зеленчуците, в този случай то се увеличава с 62%.

Сподели във Facebook