Съвсем наскоро учени установиха, че настроението на хората през зимата зависи не само от недостига на слънчева светлина, от лошото време и намалената светла част на денонощието, но и от цвета на очите. Според статия, публикувана в Open Access Journal of Behaviournal Science & Psychology, хората със светли очи по-малко се влияят от сезонните депресии.

„Причината, поради която цветът на очите влияе върху податливостта към зимна депресия, е количеството светлина, което могат да обработват очите на хората“, заявиха психолозите от университета в Южен Уелс, автори на изследването.

Очите с по-малко пигмент – сини или сиви, са по-чувствителни към светлината, което означава, че не им е необходимо да поглъщат толкова много светлина, за да могат клетките на ретината да получават и обработват изображенията. Това означава още, че хората със светли очи отделят по-малко мелатонин през есента и зимата. Те са по-устойчиви на зимните депресии, защото организмът им е привикнал към дефицита на този хормон. Специалистите предполагат, че това е и причината коренните жители на северните ширини да имат светли очи.

Сподели във Facebook