Здраве

19 Февруари 2013

2024

Животът днес

Без опашка за рецепта в Естония

Даниела ЦАРЕВА

За всеки българин нашата история ще звучи като разказ от някое много бъдеще време. Защото в нея ще стане дума за здравеопазване, а авторите на историята се намират в Естония - малката прибалтийска държава, тръгнала по новия си път преди повече от 20 години оттам, откъдето и ние. С тази разлика, че...
E-Estonia е термин, обозначаващ едно от най-напредналите електронни общества в света. Общество, съчетаващо напредничавото мислене на правителството (което и да е то), активността на технологичния сектор и технически грамотното население.

През 2002 г. държавата въвежда електронната идентификационна карта, за да стане днес страната с най-добре развитата система в областта на личните документи. Картата изглежда почти като нашата, но в нея е вграден чип, който дава възможност на притежателя й да използва електронен подпис, да гласува в интернет, да има достъп до правителствената база данни, да бъде доказателство за идентификация при влизането в банковите сметки от домашния компютър, да служи дори за предплащане на билет за транспорта. От 2008-а естонската лична карта се използва и в електронното здравеопазване.

„Знаем, че здравеопазването изостава най-малко с 10 години от почти всяка друга област в прилагането на IT решения. А технологичните приложения могат не само да подобрят живота на пациентите, но и да намерят решения за някои от проблемите в здравеопазването”, казва естонският президент Тоомас Хендрик Илвес.
В електронния здравен регистър се намира информацията за пациента, комбинирана от различни източници.

Тя се ползва от личния лекар, от екипите на спешната помощ, когато ситуацията е критична, и, разбира се, от самия пациент. Хората обаче са неприкосновени в личния си живот и в диагнозите, защото различните специалисти имат различно ниво на достъп до информацията. Лекарят може да прочете веднага резултатите от изследванията, включително и файлове с изображения, като например рентгеновите снимки. Там са кръвна група, алергии, последни лечения, текущи медикаменти или бременност.

Системата събира данни и за националната статистика, така че да могат да се измерват тенденции, да се проследяват епидемии и в крайна сметка да се следи харчат ли се разумно парите в сектора. Пациентите имат достъп до техните собствени записи и до тези на децата им. С влизането с личната карта в портала те могат да проследят последните посещения при лекаря, предписанията му, включително и да контролират кои медици имат достъп до данните.

Ролята на здравния регистър значително се увеличава и след въвеждането на електронните рецепти. Това става през 2010 г., когато разнасянето на хартия от лекарския кабинет до аптеката и дома остава в миналото. А когато се продължава приемът на дадено лекарство, медикът може да го предпише отново онлайн, без да се налага физическа среща с пациента. След това болният просто отива в аптеката, където представя своята лична карта и си взима лекарството, защото то вече е в неговата база данни.

Всичко е толкова лесно и само с няколко щраквания на мишката. Няма документи, няма формуляри, няма чакане пред кабинетите. И още нещо интересно. Лекарят не определя марката на лекарството, което да бъде закупено, а само активното вещество на медикамента. Всички болници и аптеки в страната са свързани към системата.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 41