Здраве

3 Февруари 2014

4851

Животът днес


Екстрактът от гинко билоба може значително да подобри паметта, умствените ви способности и да забави стареенето на мозъка. Изключително важно е обаче да знаете от къде да си набавите най-добрия продукт на пазара, защото в противен случай има вероятност да похарчите парите си, без да получите очакваните резултати, а може и закупеното от вас да ви навреди.

Искаме да ви запознаем с нова важна информация за гинко билоба, която все още не е широко разпространена. Тя е свързана с безопасността и ефективността на добавките, съдържащи екстракт от растението.

1. Безопасност
* Внимавайте за гинколова киселина!
Повечето хора не са запознати с факта, че в листата на гинко билоба има токсична съставка – гинколова киселина. Използваните във фармацията екстракти от растението трябва да съдържат 24% флавоноиди и 6% терпени и по-малко от 5 ppm (частици на милион) гинколова киселина. Няма как обаче да бъдете сигурни колко точно гинколова киселина има в избрания от вас продукт, освен ако това не е изрично упоменато на етикета, а повечето производители премълчават тази информация. Притеснителното е, че често тази киселина е в количества, надхвърлящи безопасната доза. Гинко продукти, чието разпространение в аптеките е било забранено в някои страни заради прекалено високото съдържание на гинколова киселина, все пак се продават като хранителни добавки на изгодни цени, като се разчита на незнанието на купувачите.
* Бъдете предпазливи!
Отдавна учените предупреждават, че нивото на гинколова киселина трябва да бъде контролирано, защото тя може да предизвика сериозни алергични реакции при определени хора. Знае се също така, че тя уврежда ДНК (което създава риск от ракови образувания) и е токсична за нервните клетки и имунната система.
В рамките на едно проучване лабораторни мишки са били инжектирани с гинколова киселина, което е довело до сериозни имунологични реакции в лимфните възли. Учените стигнали до заключението, че при екстракцията на гинко билоба трябва да бъдат положени максимални усилия, за да се гарантира възможно най-пълното отстраняване на киселината.
Всъщност в разрез с тези открития много гинко продукти съдържат ХИЛЯДИ пъти повече гинколова киселина от позволеното.
Изключително важно е да не консумирате гинко продукти, които не изпълняват стандартите и съдържат повече от 5 ppm гинколова киселина!

2. Ефективност
Уверете се, че вашият продукт има високо съдържание на билобалид, което гарантира ефективността му.
Нови проучвания показват, че билобалидът - единствен по рода си фитохимикал, който е открит в гинко билоба, може да се превърне в едно от важните средства за борба със стареенето на мозъка. Билобалидът е вещество, което според скорошни проучвания:
•    повлиява на важни фактори за растежа на мозъка;
•    предотвратява смъртта на клетките от амилоидови протеини – причинители на алцхаймер;
•    защитава митохондриите, малките “фабрики за енергия” в клетките;
•    предпазва от алцхаймер и други невродегенеративни заболявания;
•    увеличава продължителността на живота;
•    потенцира действието на другите съставки в гинко билоба.
Много е важно да купувате висококачествени гинко добавки с поне 2,4-процентово съдържание на билобалид. Най-новите проучвания показват, че билобалидът е една от главните активни съставки на екстракта. Повечето компании обаче не информират какво е количеството му в техните продукти.
Представете си какво може да направи за вас един гинко продукт с доказано съдържание на билобалид!
В този продукт може да има и по-малко от 1 ppm гинколова киселина, което е минималното количество от тази нежелана гинко съставка. Това е 5 пъти по-малко от фармацевтичните стандарти за висококачествени гинко добавки.

3. Колко безвредна е гинко билоба
Изследвания в продължение на повече от 20 години са доказали, че гинко билоба съживява кръвоносната система, мозъка и тялото по естествен, безопасен и недрастичен начин. Клинични проучвания с гинко продукти, съдържащи под 5 ppm гинколова киселина, показват, че тези добавки не предизвикват странични ефекти. За продукти, надвишаващи това количество, не може да се твърди същото. За съжаление добавките, които се предлагат на пазара, могат да съдържат количества от токсичната гинколова киселина, които са хиляди пъти над разрешеното. Изключително важно е да използвате само продукти, които изпълняват наложените фармацевтични стандарти и имат под 5 ppm гинколова киселина. Те са се доказали като безопасни и ефективни след няколко десетилетия международни проучвания.
Хора, които използват медикаменти за „разреждане на кръвта”, трябва да се консултират с лекар, преди да използват гинко продукти. (ЖД)
 

Сподели във Facebook