Здраве

13 Октомври 2015

6392

Животът днес

Значимостта на захарния диабет и на едно от тежките му усложнения – диабетно стъпало – мотивира социалната мрежа за здраве CredoWeb съвместно с Хелт медия (в. „Животът днес“ и сайта www.jivotatdnes.bg) да организира комплексна информационна кампания и дискусия сред лекарите, фармацевтите, пациентските организации и пациентите, за да се повишат знанията в обществото по този толкова значим здравен и социален проблем.

Още за диабетната полиневропатия четете ТУК

Какво представлява усложнението, как се открива, в какво се състои профилактиката и как се лекува – търсете в CredoWeb, „Животът днес“ и jivotatdnes.bg

През 2030 г. се очаква броят на болните от диабет в света да бъде над 450 милиона – около 8 процента от очакваните тогава 5,6 милиарда жители на възраст между 20 и 79 г. от общо прогнозирани 8,4 милиарда души на Земята. Според различни оценки в България общият брой болни от различните типове и стадии диабет в момента е около половин милион. Тези статистики поставят заболяването сред първите, които причиняват влошаване на качеството на живота, трайна инвалидност и смъртност. Напредъкът на медицината доведе до практическо елиминиране на острите усложнения от диабета. Но увеличената продължителност на живота при пациентите постави на преден план хроничните усложнения, сред които значително място заема диабетното стъпало.

Кликнете върху снимката, за да прочетете още за диабетната полиневропатия, диабетното стъпало - симптоми, същност, лечение

Диабетното стъпало е резултат от диабетната невропатия – нарушаване на функцията на периферните нерви, което засяга и сензорните (които позволяват да се усеща допир, болка, температурни въздействия), и двигателните неврони. А те се увреждат от комплексни негативни фактори, отключени от диабета. От една страна, захарната болест уврежда най-малките кръвоносни съдове и така периферните нерви не се снабдяват с достатъчно кислород и енергия, а от друга страна, в организма заради неправилната обмяна на глюкозата се натрупват различни токсични субстанции, към които нервните клетки са силно чувствителни. В началото тези процеси са без особени или дори без никакви симптоми и много от пациентите не разбират, че развиват полиневропатия. А колкото по-напреднало е състоянието, толкова по-трудно се овладява. Доказателство за това е фактът, че диабетната невропатия е причина на всеки 30 секунди някъде по света да се губи по един долен крайник или част от него. Около 70% от ампутациите на долните крайници са при хора със захарен диабет. А в рамките на 5 години загиват 70% от преживелите такава ампутация. В 85% от случаите ампутациите са предшествани от възникване на рани и язви по долните крайници, които са изключително трудни за лечение.

Много е важно да се знае, че ако един пациент с диабет няма оплаквания, това не значи, че няма диабетна невропатия. Както и това, че нерядко самият диабет се открива за първи път, когато болен посети лекаря си заради острата изява на някое от усложненията, напр. трудно зарастваща рана на ходилото.

За да не се стига до тежките форми на усложнението, на първо място навреме трябва да се установява диабетът. Елементарно е всеки, дори и без някакви оплаквания, поне веднъж годишно да си изследва кръвната захар на гладно. А ако се установи преддиабет или диабет, те да се контролират ефективно, като целенасочено се прави профилактика и лечение на диабетната невропатия.

Диагнозата на диабетното стъпало се основава на изследване на сетивността на крайниците за допир, болка, температурни разлики, натиск, вибрации, изследване на сухожилните рефлекси и при необходимост електромиография. Лекарят може да назначи и изследване на проходимостта на артериалните съдове на крайниците.

Терапията при диабетно стъпало се подчинява на 3 основни правила - ранно, агресивно, многофакторно. Задължителен е комплексният екипен подход, включващ ендокринолог, съдов хирург, ортопед, медицинска сестра, хироподист (специалист в медицинската грижа за стъпалата). Лечебните мерки включват редовен прием на лекарствата срещу самия диабет, препарати срещу увреждането на периферните нерви, специфична хигиена на краката.

Сподели във Facebook