Как да реагираме на болките в корема

При всички случаи коремният дискомфорт не бива да се пренебрегва, защото е особено важно да се установи причината – дали е сериозен проблем, който изисква спешни изследвания и лечение, или става въпрос за функционални нарушения на храносмилателната система. Макар да са твърде неприятни и да утежняват обичайния ритъм на живот и активност, функционалните нарушения не са животозастрашаващи.

С различна честота и в различна степен проявите на коремен дискомфорт са познати всекиму – колики, газове, присвиваща болка, подуване, тежест след нахранване, чувство за празнота в стомаха. Понякога тези усещания са така силни, че хората търсят спешна помощ. Има правило, към което се придържат в съветите си всички специалисти, и то се отнася до децата. Ако коремните оплаквания при тях продължат повече от час, ако са придружени с повишена температура, повръщане, ако малките търсят успокояваща болката поза – намерете лекар колкото може по-бързо.

Понякога при децата дори пневмониите протичат с коремни болки. Затова преглед при педиатър или хирург е задължителен.

При възрастните изчаквателното поведение е по-допустимо, особено при наличие на хронични заболявания като камъни в жлъчния мехур, гастрит и язва, които периодично напомнят за себе си и страдащите от тях обикновено знаят кога трябва да потърсят специализирана помощ. Но ако по принцип нямате диагностицирано заболяване, е добре да знаете кои симптоми са тревожни и при кои можете да си помогнете сами. Ако има повръщане, изхождане на кръв или черни лъскави материи, без никакво отлагане трябва да се изясни причината.

Обилното повръщане и невъзможност за приемане на каквато и да е храна и течности, съчетано със силни болки и втвърдяване на корема, също изисква незабавно посещение при лекар. Стомашните разстройства съпътстват често вирусните и бактериалните инфекции, както и преяждането, безразборното съчетаване на продукти и други грешки в хранителния режим. Здравите хора на средна възраст не се обезводняват бързо и могат да изчакат в продължение на 24–48 часа как ще се развие състоянието им, като спазват диета, приемат пробиотици и пият леко подсладени и леко осолени течности. При децата и много възрастните обаче дехидратацията може да настъпи много бързо и това трябва да се има предвид.

Дискомфортът, причинен от функционални разстройства, се познава по това, че тежестта и болката, макар и силни на моменти, преминават бързо и спонтанно. Често са съчетани с къркорене на червата (метеоризъм), оригвания и подуване на корема. Това състояние е характерно за динамичните и активни хора, които често работят под стрес и се хранят хаотично и небалансирано.

Храносмилането е силно зависимо от типа нервна система и от начина на живот и хранене. За преодоляването на функционалните разстройства на първо място е важно да се изгради и спазва режим на храненето, като не се пропуска закуската и се дава приоритет на домашно приготвената храна. Храненето набързо - „на крак” или на масата - натоварва силно стомаха и червата. За намаляването на спазмите и газовете допринася максималното ограничаване на грубите сурови храни, както и на бобовите култури.

Вече има богат избор от съвременни препарати на билкова основа, които съчетават няколко полезни действия. Такъв препарат е „Комфортекс”, който съдържа комбинация от няколко натурални стандартизирани билкови извлеци. Той има газогонен и спазмолитичен ефект, благоприятно повлиява храносмилането и жлъчната секреция.

При оплаквания от метеоризъм, подуване на корема и тежест след нахранване се взимат по 2 капсули с повече течност. Предимство на този продукт е добрата поносимост дори и при продължително прилагане, както и липсата на странични ефекти. (ЖД)


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 60