Здраве

18 Февруари 2014

2436

Животът днес

Куркумата е ефикасна срещу рака на гърдата

Куркумата е ефикасна срещу рака на гърдата

От дълги години се търсят и разработват лекарства, ефикасни в битката с различни видове туморни заболявания и рак. Проучените и използвани вещества са многобройни, но е твърде вероятно накрая да бъдат взети под внимание някои древни лекарства от натурален произход, които хилядолетната медицина открай време прилага като противотуморни.
Истински парадокс е, че специалистите непрекъснато търсят нещо ново, докато всъщност се оказва, че древното знание вече е разполагало с всички отговори, които съвременният човек се опитва да намери.

Пример за това са резултатите от проучване в Университета в Луисвил (САЩ), което имало за цел да открие лекарство срещу рак на гърдата. Изследвано било въздействието на куркумата, за чиито корени е известно, че съдържат антиканцерогенното вещество куркумин. Става въпрос за лекарство, познато от хиляди години на древните азиатски народи, които освен за друго го отглеждали и точно с тази цел.

Опитите, проведени от д-р Рамеш К. Гупта и колегите му, доказват, че куркумата действително е в състояние да смали драстично размерите на тумори при лабораторни животни, както и да забави скоростта на размножаване на канцерогенните клетки.

Резултатите от проучването, които са публикувани в списание Cancer Prevention Research, сочат още, че поглъщането на капсули, съдържащи 200 мг куркума на прах, е много по-ефикасно от консумирането на храна на базата на куркума.
Днес куркума може да се намери навсякъде, по-специално в биомагазините и в добре снабдените супермаркети. Известно е, че тя е една от основните съставки на прочутото къри.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 88