- Д-р Маджарова, хората нерядко си слагат сами диагноза „нервен стомах” и започват самолечение предимно с болкоуспокояващи. Вие какво съветвате?
- Аз се опитвам да приуча моите пациенти още при първите симптоми на каквото и да е заболяване веднага да ме потърсят. Понятието „заболяване на нервна почва” - нервен стомах, сърдечна невроза - е повече с битова употреба, макар че нервната система е свързана с функциите на всички органи. И когато има стресова ситуация, някакво психично напрежение, то действа като пусков механизъм и се нарушава регулацията във функциите на даден орган. Оттук действително може да се каже, че по-голямата част от заболяванията са на нервна почва.

- Стомашно-чревният тракт ли е сред първите жертви на нервното напрежение?
- Да, даже има язва, която се явява на стресова основа. Поначало заболявания от типа на неврозите, като нервен стомах и сърдечна невроза, са свързани с оплаквания, предизвикани от напрежение или стрес. Това е провокиращият момент. Когато става въпрос за стомашно-чревния тракт, може да се получи болка, гадене, повръщане, да се наруши процесът на дефекация - ходене по голяма нужда, може да се стигне и до разстройство и това да бъде действително предизвикано от нервно напрежение. Но постепенно с натрупването на такива повтарящи се ситуации се стига до по-сериозно нарушение на функцията... При нервния стомах на практика няма някакви сериозни анатомични промени. По-скоро е нарушена функцията и в даден момент се явяват симптомите - почти непосредствено след стрес.

- Как да се реагира подходящо в такива случаи?
- Точно тук е мястото на природната медицина. Разликата между билковите препарати и билковите чайове е тази, че в препарата са концентрирани точно тези съставки, които са насочени към даден симптом. Примерно да има спазмолитичен ефект, да действа газогонно, да промени дефекацията, да се подобри храносмилането. Но обикновено оплакванията са свързани с болка, гадене, повръщане, киселини и оригване, подуване на корема, куркане на червата и след това вече са нарушенията в дефекацията. И са повече при обхващане на тънките и дебелите черва.
Обикновено започвам с фитотерапия и правя комбинация от билки, като съобразно симптомите и тяхната изява увеличавам дозата на дадена билка, която има повече болкоуспокояващ ефект, и обратно, ако е по-изразено възпалението, в по-голяма доза включвам билката с противовъзпалително действие. Ако преобладава подуването на корема, куркането на червата, газовете, добавям билката, която има газогонно действие. Ако ефектът не е толкова изразен от чайовете, преминавам на препарат, защото той е концентриран, макар че се използва същата билка.
Сред най-употребяваните препарати бих поставила Комфортекс, защото, първо, е от аюрведичната медицина, а тя е с много голям опит. Второ, използвани са етеричните масла на дадени билки, които са с много по-силно изразено действие, отколкото екстрактите от надземната част или листата, и трето, съставките са така подбрани, че повлияват основните оплаквания при гастрити и колити.

- Уместно ли е да се съчетават препарати, успокояващи нервната система, с такива, които повлияват вече изброените симптоми?
- Обикновено съчетавам лечението и с препарати за нервната система. Те имат място не само при заболявания като нервен стомах и сърдечна невроза, но и при по-сериозни болести. Понеже има резон теренът да се успокои, за да се постигне по-добра регулация.

- А общото укрепване на имунната система фактор ли е в борбата с нервния стомах?
- Абсолютно, защото точно неврозите и психичните заболявания са свързани с изтощаване на организма като цяло - човек често пъти престава да се храни, не спи достатъчно, така че всички тези проблеми в края на краищата довеждат до нарушаване на имунната система. На билкова основа има много добри препарати с комплексно действие.
 

Сподели във Facebook