Здраве

2 Декември 2015

3632

Животът днес

Д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар, XI ДКЦ, София

Антиоксидантите са една голяма група от ензими, витамини и минерали, които имат сериозно отношение към свободните радикали. А в последните години се изясни огромното значение именно на свободните радикали за развитието на редица социалнозначими заболявания - сърдечносъдовите, раковите, белодробните.

Свободните радикали са продукт от метаболизма на човека, като количеството им нараства при наличието на вредните фактори на околната среда като тютюневия дим, вредните газове от автомобилите, както и различни токсични вещества. Като резултат на възпалителната реакция, която се активира от свободните радикали, се увеличава и склонността към развитие на посочените по-горе заболявания. Свободните радикали всъщност се свързват с молекули от повърхността на клетките, в резултат на което се стига до увреда на самите клетки - както до стареенето им, така и до нарушаване на структурата им. Ролята на антиоксидантите е да неутрализират влиянието на свободните радикали върху клетката, а оттам и върху целия човешки организъм.

Антиоксидантите се произвеждат в някаква степен от самия човешки организъм, но с напредване на възрастта и поради постоянното излагане на вредните влияния на околната среда естествената им продукция намалява, което прави необходимо и важно допълнителното им внасяне отвън. Обикновено това става с храната, но тъй като в съвременните условия храненето не е пълноценно, не можем да разчитаме само на него. Много подходящо е в случая липсата да се компенсира с хранителни добавки.

Обикновено хранителните добавки, които използваме, могат да са екстракти от малини, къпини, какао. Ресвератролът е един много важен антиоксидант със сериозно влияние върху доброто състояние на човешкия организъм и доказана роля за предпазване от негативното действие на свободните радикали. Ресвератролът се образува от люспите на гроздето - като резултат от гъбични и бактериологични атаки върху плода, както и върху самото растение. Затова по принцип най-голямо количество от това вещество се намира в червеното вино. Разбира се, не можем да изпиваме такова количество вино, което да осигури достатъчно ресвератрол, затова са създадени специални хранителни добавки. Като много достъпен, приемлив ценово препарат мога да посоча „Ресвирол“. Той се извлича от природен източник на ресвератрол – японската пача трева.

В практиката си на личен лекар го прилагам за профилактика на сърдечносъдови заболявания, диабет, в помощ при следоперативен възстановителен процес, при наличие на раково заболяване. Този продукт подпомага организма при астма, води до понижаване на нивото на холестерола, подобрява зрителната острота, има противовъзпалително и антибактериално действие. С ефекта си срещу стареенето на клетките се отразява и върху състоянието и еластичността на кожата. Освен това „Ресвирол“ стимулира и имунната система и може да се използва профилактично в настоящия сезон за предпазване от вирусни и бактериални инфекции. Необходимата дневна доза е една или две таблетки, но е важно да се приема редовно. Колкото по-дълго се приема тази хранителна добавка, толкова по-добри са резултатите. Няма противопоказания, може спокойно да се взима и с други медикаменти. Възможно е да се комбинира с витамин С, витамин Е, със селен, също известни силни антиоксиданти. Този продукт е подходящ за всяка възраст. Много добър ефект има както върху подрастващия организъм, така и при възрастните хора, които имат хронични заболявания и съответно са изложени на по-голям риск от развитие на вирусни и бактериални инфекции. 

Сподели във Facebook