Акценти

31 Октомври 2018

Животът днес

Тази нощ тиквата завладява света и от вкусен плод се превръща в символ на един от най-атрактивните празници. Всъщност Хелоуин има богата история и обширна география.

  1. Според ирландската легенда празничният фенер носи името на Джак О’Лантерн – пияница и гуляйджия, който успял да надхитри Сатаната. След смъртта му той не бил пуснат нито в рая, нито в ада, затова бил обречен да се скита по Земята и да размахва своя фенер, за да отклонява хората от пътя им.
  2. Хелоуин е най-доходният за търговците празник след Коледа.
  3. Самхаинофобия е непреодолим страх от празника Вси светии.
  4. Совите са много популярен образ, свързан с Хелоуин. В Средновековна Европа тези птици били смятани за вещици, а тяхната поява предвещавала нечия смърт.
  5. Първите варианти на фенера Джака О’Лантерна били правени от репи.
  6. Световният рекорд по скоростно изрязване на образ върху тиква принадлежи на Стивън Кларк, който се справил със задачата за 24,03 секунди.
  7. Ентусиасти от САЩ пък влязоха в Книгата на рекордите на Гинес, като през 2011 г. запалиха едновременно 30 919 тиквени фенера.
  8. Традицията хората да се преобличат на Хелоуин като върколаци и призраци произлиза от древните келти. Те вярвали, че тази маскировка ще им позволи да не привличат вниманието на истинските духове, бродещи по улиците на Хелоуин.
  9. Шотландските девойки вярвали, че ще могат да видят изображението на бъдещия си съпруг, ако прострат мокри дрехи пред огъня на Хелоуин.
  10. Черното и оранжевото са цветовете на Хелоуин. Оранжевото е символ на силата и издръжливостта и символизира есента и жътвата. Черното е цветът на смъртта и тъмнината. Този цвят напомня, че някога Хелоуин е бил празник, отбелязващ границата между живота и смъртта.
Сподели във Facebook