Признайте си, че сте несъвършени.

Обичайната представа на всеки от нас е, че събитията в живота ни трябва да са идеални. А това не е нужно на никого, нито се случва в обикновения живот.

По-важното е да се стремим редовно да имаме колкото се може по-добри постижения и да даваме 100 процента от себе си, но да си оставяме вратичка за възможна грешка.

Изградете си положително отношение към нещата.

Това не означава да не сваляте усмивката от лицето си, а спокойно да приемате новия опит, новите начини за изпълнение на задачите, новите събития в живота си. Така ще откриете какво ви вдъхновява, ще предизвикате самите себе си и ще се настроите да пробягате пет километра, макар че досега сте тичали по един.

Бъдете уверени в това какво и как искате да постигнете.

Важно е да си определяте цели и да градите стратегии върху това как да ги постигнете.

Съставянето на план е много важно за реализацията – малките първоначални стъпки и осъществяването на крайната голяма цел.

Търсете адекватна помощ.

За постигането на целите си трябва да сте гъвкави, а това определено включва да не се страхувате да потърсите помощ.

Най-успешните бизнесмени, творци, спортисти имат цели екипи, които ги подкрепят в начинанията. Защо при вас да е различно? Търсенето на помощ при специалисти или съмишленици не е слабост и групите в социалните мрежи, организирани по теми, могат да уплътнят полезно времето ви, прекарано там.

Не се страхувайте от слабостите си.

Приемайте своите действия като активен избор, не като „жертвоприношения“ по пътя на постигането на целите. Не е необходимо да опъвате жили до скъсване, да се пребивате от работа, да правите нещата насила, за да се докажете на всяка цена.

Всяко постижение в живота, в бизнеса или спорта ни подлага на физически и психически натоварвания, но когато ги приемаме като осъзнат избор, а не принуда, е по-лесно.

Поемете контрола и отговорността.

Често се случва да казваме: „той/тя ме накара да се почувствам зле“, когато нечии думи или действия са ни повлияли негативно. Вие владеете мислите, чувствата и действията си и вие сте хората, които допускате други да ви карат да се чувствате зле или добре.

Върнете си силата. Напомнете си, че няма причина да изпитвате неприятни емоции заради чуждото поведение. Повтарянето на библейската фраза „И това ще мине“ може много да ви помогне в тази ситуация.

Фокусирайте се върху личното си развитие.

Понякога сме твърде склонни да се сравняваме с другите. Възможно е това, което другият е постигнал, да не е лъжица за нашата уста. Концентрирайте се върху себе си. Анализирайте какво да промените, за да подобрите живота си. Какво ви е необходимо? Какво имате желание да постигнете или да имате? Всяко нещо, правено със страст и посвещение, носи резултати.

Нека пречките са шанс за израстване.

Често се обясняват последствията от стреса, но малко се говори за шансовете за развитие след преживени травми. Големите изпитания, големите загуби, болестите или други неприятни събития в живота ни дават ценни уроци. Нормалното е да се научаваме да се справяме с душевната и физическата болка и да станем по-силни след такива събития.

Създайте си нагласа за постижение.

Нека целта ви да е да пробягате определено разстояние за дадено време, а не да спечелите състезанието или да получите купата накрая. Това е полезно умение, защото помага да се концентрираме върху нещо, което зависи от нас и от нашите възможности, а не от странични обстоятелства.

Презаредете! Не се пресилвайте!

Изграждането на устойчивост и гъвкавост изисква също да можем да си дадем почивка. Особено ако сме от типа работохолици, които посвещават цялото си време и енергия на работата, пренебрегвайки личния си живот и душевното си спокойствие.

Работете здраво, но и спрете, възстановете сили, преди да продължите със същото темпо напред. В края на деня изключете телефона и се отдайте на хоби, спорт или занимание, което няма нищо общо с работата. 

Сподели във Facebook