Business Insider публикува 13 научно потвърдени признака на интелигентните хора.

1. Умеят да не се разсейват

Способността да фокусираш вниманието си продължително време върху едно нещо е признак на висок интелект, твърдят психолозите. Те стигнали до този извод, след като през 2013 г. провели експеримент, при който хората с високо IQ по-трудно забелязали, че фонът на голямо изображение постепенно променя цвета си. По-интелигентните участници в изследването се концентрирали върху детайлите.

2. Късно лягат и късно стават

Совите са по-умни от чучулигите. Това е било потвърдено от две изследвания, проведени през 1999 и 2009 г., в които участвали хиляди доброволци. Оказало се, че тези от тях, които лягат късно и късно стават, притежават по-висок интелект.

3. Лесно се адаптират

Интелигентността е неразривно свързана със способността да променяш поведението си, за да действаш в дадена ситуация максимално ефективно или да я промениш.

4. Знаят, че не знаят много

Умните хора не се боят да признаят, че нещо не знаят, защото те лесно могат да го научат. Изследвания са доказали, че колкото един човек е с по-нисък интелект, толкова по-склонен е да се надценява и обратно.  

5. Любознателни са

Самият Алберт Айнщайн е казвал, че не е особено надарен, но е много любопитен. Учените твърдят, че любознателността е признак на високия интелект.  

6. Отворени са за нови идеи и възможности

Хората, които оглеждат всички алтернативи, претеглят ги и ги обмислят, а не се отказват да ги преценяват, са по-умни. Готовността да приемеш нови идеи и да ги обсъдиш, опирайки се на фактите и опитвайки се да ги използваш по най-добрия начин, е признак на високо IQ.

7. Чувстват се комфортно, когато са сами

Хората с висок интелект нерядко притежават ярка индивидуалност, а неотдавнашно изследване установи, че те не са привърженици на социализацията.

8. Притежават добър самоконтрол

По-умни са хората, които всичко планират, оценяват алтернативните стратегии и възможните последици, поставят си конкретни цели. Те не са склонни към вземането на импулсивни решения.

9. Имат отлично чувство за хумор

Високият интелект често е свързан с чувството за хумор и самоиронията, но това се знае отдавна.

10. Умеят да се поставят на мястото на другите

Емпатията е част от емоционалния интелект и много психолози са убедени, че хората, които могат да разберат какво чувстват другите, са по-умни.

11. Виждат връзки и асоциации, които другите не забелязват

Това е присъщо на интелигентните хората. Умението да виждат паралели и общи закономерности е признак на високо IQ. Затова тези хора са и по-креативни.

12. Често отлагат важната работа за по-късно

Хората с висок интелект обичат да се занимават с рутинни ангажименти, отлагайки важните за по-късно. През това време те просто обмислят по-важното нещо.

13. Разсъждават за смисъла на живота

Размишленията върху глобални теми като смисъла на живота или съществуването на Вселената също са признак на високия интелект. Те често разсъждават защо се е случило едно или друго събитие, но пък и винаги са готови нещата да не потръгнат в посоката, която са очаквали.

Сподели във Facebook