1. 120 мл сухо шампанско имат само 90 калории, което е по-малко от останалите вина. С факта, че се поднася в по-малки количества, то е още по-диетично. Пие се на по-малки глътки, а заради мехурчетата засища по-бързо.

2. Пиер Периньон бил управител и главен винопроизводител на абатство Отвилер и е пръв в купажирането (смесването) на вина от различни сортове грозде, събрано от различни места, в различно време. Той е пионер в производството на бяло вино от черни сортове грозде. Неговият метод е в основата на съвременната рецепта за производство на повечето пенливи вина. Дом Периньон (дом е монашеска титла) е пазил в тайна разработените от него начини за производство на пенливи вина и не е оставил след себе си писмени трудове.

3. През 1718 г. абат Родино публикувал книга, в която за първи път била описана технологията за създаване на пенливите вина на Шампан.

4. Бутилките, в които ферментира и се продава шампанизираното вино, имат точно определени размери: класически от 0,75 л и „Магнум” със своите 1,5 л, която се счита за по-качествена. Бутилката от 6 л, наречена на старозаветния Метусалем, стига за по-голяма компания. За специални личности и събития са произвеждани и уникални стъклени опаковки като 20 fluid ounce (Imperial pint) за Уинстън Чърчил, а „Навуходоносор” на името на вавилонския цар побира 15 литра. През 2009 г. бутилка Perrier-Jouët Champagne от 1825 г. е била отворена тържествено пред 12 световноизвестни дегустатори и е била призната за най-старата бутилка шампанско в света от Книгата на рекордите на Гинес, като течността в нея не само била годна за пиене, но е имала аромат на карамел и трюфели.

​Забележително, нали?

Сподели във Facebook