Немски учени от университета в Кил развенчаха пет мита за старостта, които са много разпространени. Според медиците с възрастта хората не стават по-малко активни и възможностите им не са по-ограничени.

Ето кои заблуди опровергаха немските експерти:

1. Либидото и сексуалната активност се понижават

Действително с възрастта се променя хормоналният баланс в организма, но не дотолкова, че да засегне либидото. Обратно – при жените след менопаузата то се повишава. То може да бъде намалено заради хронични заболявания, страничен ефект от лекарства, скука или неудовлетвореност от брака, но годините нямат нищо общо. Всичко това може да се случи и на 30 години.

2. Мозъкът работи по-зле

Чиста заблуда. С годините невроните започват да работят по-друг начин, при възрастните хора може да възникнат проблеми с мисленето, паметта, но това е свързано със социалните фактори. Възможностите на мозъка при възрастните хора зависят от умствената, физическа и социалната им активност. Да, възрастните хора мислят по друг начин и не с такава скорост, но това не означава, че те не са достатъчно продуктивни и креативни. В края на краищата всеки млад безделник, който не тренира мозъка си, едва ли ще се отличава с остър ум и съобразителност.

3. Възрастните хора са по-консервативни

Това е абсолютно субективно понятие. Личностите на днешните възрастни хора са се формирали при съвсем други условия и за времето си те сигурно са били много либерални. Мнението на пенсионерите също може да се променя в различни посоки, което е типично за младите хора. Да напомняме ли, че днес 30-годишният бизнесмен няма да си боядиса косата или да тръгне бос, така както го е правил преди 15 години. Дали пък и той не е консерватор?

4. С годините щастието намалява

Според социолозите щастието изобщо не зависи от годините. Установено е, че най-ниското му ниво е на 30-40 години. А с възрастта започва да расте, а човек започва да се наслаждава на малките радости. Причината е, че младите хора са по-нервни и нетърпеливи, често зациклят над проблемите си. А хората на възраст предпочитат да се фокусират върху позитивната страна на живота. Освен това те доста по-добре се справят с емоциите си. Достатъчно е да си спомним какви проблеми ни вълнуваха преди 10 години, да се усмихнем и да си кажем: „За това ли съм се тормозил и губил години от живота си“.

5. Имунитетът отслабва

Възможно е, но всичко зависи от самия човек. Влошава се здравето на тези, които са расли и живели в лоши икономически и социални условия. Но това е единственият фактор, който влияе върху имунитета, а не възрастта. С годините имунната система се закалява в борбата с вирусите, затова не е по-слаба отколкото при младите хора.

 

Сподели във Facebook