Акценти

23 Декември 2018

Животът днес

Всички в детството си сме писали писма до Дядо Мраз, днес вече е Дядо Коледа, учехме стихчета за него, брояхме дните до срещата си с добрия старец. Но когато станахме родители, често се съмняваме трябва ли да поддържаме у детето вярата в един нереален образ.

Психолозите обаче са категорични, че Дядо Коледа трябва да присъства в живота на всяко дете. Защо?

  • Развива въображението

Ако се опитате да отговорите максимално подробно на всички въпроси, които детето ви задава за Дядо Коледа (къде живее, какво прави през лятото, откъде знае какво да подари, какво яде и т.н.), това развива творческите му способности и въображението му. Фантазирайте заедно с него и не мислете, че го лъжете. Вие просто му разказвате поредната приказка, а такива има много в първите години от живота ни.

  • Полезно е за психиката

Дядо Коледа е метафора на любовта, добротата, символ на чудото, което задължително трябва да присъства в живота ни. А способността на вярваш в чудеса не е излишна и за възрастните хора. В критична ситуация, когато ни се струва, че няма изход, това може да ни помогне да се справим с проблема и да намерим решение. Вярата в чудеса ни държи настрана песимизма и депресията.

  • Носи настроение и здраве

Писмата до Дядо Коледа, саморъчно направените картички, подготовката за празника – цялата тази суматоха носи огромно удоволствие на децата. А педиатрите твърдят, че в очакване на Коледа децата по-малко боледуват.

  • В Дядо Коледа вярват всички

Вие можете, разбира се, да кажете на вашето дете, че подаръците ги купуват родителите, но то все пак ще забележи, че връстниците му получават, каквото са поискали от някакъв дядо. Те ще показват играчките си, а вашето дете неминуемо ще се почувства ощетено. Тогава, както и да обяснявате, че Дядо Коледа е приказен персонаж, вие ще имате вкъщи едно обидено дете, то не заслужава това.

  • Помага в ученето

За да се хареса на Дядо Коледа и да заслужи подарък, децата не само разучават песнички, танци и стихчета, а и се стараят по-добре да се учат, да бъдат добри и послушни. Така постепенно свикват с мисълта, че всяка придобивка трябва да се заслужи и да се постараеш, за да я притежаваш.

Сподели във Facebook