Какъвто е животът без любов, такава е и трапезата без ароматните подправки, които ни сгряват и лекуват. Ето и пет от тях:

1. Чай масала за имунитет

Вероятно всяко индийско семейство има своя микс, затова и вие балансирайте ароматите по вкуса си. Съставките са лечебни според Аюрведа, а комбинацията засилва имунитета през студените месеци от годината.

Тази зима правя масалата с две пръчки канела, 4-5 парченца звезден анасон, десетина зърна черен пипер; 1 шушулка ванилия; 6-8 борчета карамфил; 5-6 разпукани шушулки кардамон; няколко тънки резенчета джинджифил. Лъжица черен чай.

Всяка една от тези подправки е лечебна, а в комбинация действат още по-силно срещу простуда, кашлица и хрема, лошо кръвообращение. Трябват още 2 литра вода и 200-300 мл прясно мляко.

Когато водата в тенджерката заври, добавям подправките и ги варя около половин час на тих огън. Накрая добавям млякото, разбърквам и оставям да кипне. Добавям черния чай и изключвам котлона. Оставям да престои десетина минути. След това можете да добавите захар на вкус. Ако ще подслаждате с мед, изчакайте доста да поизстине, за да не му утрепете полезните вещества. След като изпиете първата доза, залейте с още вода и мляко съставките и ги сварете отново. Добавете само захар на вкус (или подсладител, който ползвате).

Пиенето на черния чай с мляко идва в Англия от Индия, но индийците допълнително го варят с различните си подправки, за да подобрят вкуса и да постигнат лечебен ефект. Масала чаят е май единствената напитка, която там съм се престрашавала да си купувам на улицата, защото тенджерата ври непрекъснато.

2. Кремсупа с джинджифил

За 4 порции, приготвени за 40 минути, ви трябват: половин глава целина, обелена и нарязана на кубчета; 5-6 големи моркова (400 г), почистени, измити и нарязани на кръгчета; 2-3 скилидки чесън на ситно; парче от 4-5 см пресен корен джинджифил, обелено и накълцано. Подправките: 2 с.л. олио; 1 ч.л. семена кимион; 1 ч.л. семена сминдух; 1 ч.л. семена от резене; 2-3 с.л. лимонов сок; сол и черен пипер на вкус. За поднасянето запържете в малко тиганче в олио 2-3 с.л. кедрови ядки или сурово, белено слънчогледово семе.

Кипнете 1 литър вода. Отделно загрейте тенджера на среден огън и сипете олиото. Пуснете едно кимионче – като изпука, мазнината е готова за ползване. Добавете кимиона, сминдуха, резенето, докато си пуснат ароматите за 1-2 минути. Това е класическа индийска техника за отваряне на вкусовете им. Прибавете чесъна и джинджифила и продължавайте да бъркате с дървена лъжица. Накрая сипете и целината и моркова. Намалете котлона. Сотирайте ги за десетина минути или докато станат златисти и омекнат. Залейте с половината вода и гответе, докато се сварят напълно. По желание добавете едно натрошено люто чушле за огнен вкус.

Пюрирайте на гладка смес – най-добре с ръчен пасатор. Ако е необходимо, добавете още вода. Подправете със сол и прясно смлян черен пипер. Преди сервиране овкусете супата и с лимоновия сок.

3. Пилешки бутчета по тайландски

За 4 порции, приготвени за час, са ви необходими: 8-10 долни пилешки бутчета (без кожата).

За маринатата: 10 стръка пресен кориандър, на едро; 2 с.л. азиатски рибен сос; 1 ч.л. смлян черен пипер. В хаванче счукайте подправките на паста. Сложете пилешкото в йенска тавичка и го мариновайте поне за двайсетина минути.

Сос за поднасянето: 50 мл рибен сос; 2 с.л. сок от лайм; 1 пресована скилидка чесън; половин ч.л. лют пипер (или на вкус); 2 с.л. вода; 1 ч.л. захар; 1 с.л. паста от тамаринд; 7-8 стръка накълцан пресен кориандър.

Включете фурната да се загрее на 220 градуса. Наредете пилето върху плоска тавичка, покрита с хартия за печене, и го запечете за десетина минути под грила да се запечати. Свалете тавичката на по-долно ниво, намалете градусите на 180 и гответе за още половин час.

Поднесете месото с купичката сос за топене, в който сте разбъркали и кориандъра.

Рибеният сос е всекидневно използван в тайландската кухня. Прави се от ферментирала риба и е солен и пикантен, без да се притеснявате, че ще придаде отчетливо рибен вкус на ястието.

Тамариндът е също класика с неговия кисело-сладникав вкус. Най-успешно може да бъде заместен от 2 накиснати в гореща вода сушени кайсии, пасирани, с малко добавен лимонов сок и захар или само от равни количества сок от лайм и кафява захар. И двата оригинални продукта могат да се намерят в секторите за екзотични храни и подправки на големите супермаркети.

4. Пикантно къри

За 4 порции, приготвени за 40 минути, ви трябват: 500 г кралски печурки, почистени и нарязани на 5-6 филийки; 500 г моркови, на едри парчета; 1 жълта или оранжева чушка, на ситно; 1 голяма глава лук, на ситно; 2-3 скилидки чесън, накълцани; парче джинджифил (5 см), на ситно; 200 г пресен, измит и отцеден спанак.

Подправките: 1 с.л. гарам масала; по 1 ч.л. сладък пушен червен пипер, джинджифил на прах и смлян кимион;  1 ч.л. лют червен пипер (по желание). Сокът от половин лимон; 1 голяма лъжица фъстъчено масло; 4 с.л. олио, сол и черен пипер на вкус.

Кипнете вода – около литър, за да ви е под ръка за готвенето.

В уок или по-голям тиган с незалепващо покритие, загрейте 2 с.л. от мазнината на среден огън и запържете енергично гъбите. Нека станат златисти от двете страни. Прехвърлете ги с мрежеста лъжица в дълбока чиния и оставете настрани.

Сипете 2 лъжици олио и намалете котлона. Добавете подправките и ги запържете за две минути. Ако тръгват да загарят, веднага добавете малко водичка.

Сотирането продължава – усилете котлона и сложете лука и чушката да се готвят. Разбърквайте за две минути, прибавете и чесъна и джинджифила за още толкова. Добавете морковите, покрийте ги с вода, посолете и гответе 20 минути или докато омекнат напълно. Дръпнете от огъня и пасирайте до еднороден сос. Когато кипне отново, разбъркайте с фъстъченото масло, прибавете спанака и върнете гъбите. Разбъркайте. Кърито може да се поднесе с варен ориз, киноа или плосък хляб (наан).

5. Кейк с тиква и шоколад

Тиквата няма много изразителен вкус, затова се чувства еднакво добре и в сладки, и в солени ястия (на пюре, супа, като гарнитура). Екзотичните източни подправки много я обичат и в двата случая.

Необходимите продукти за тавичка с размери 20х30 см: 330 г пълнозърнесто брашно; 220 г кафява захар; 150 г сварена и отцедена тиква; 2 големи яйца; 125 г масло, разтопено; 100 г черен шоколадов чипс; 1 бакпулвер; по 1 ч.л. канела и гарам масала; 2 ванилии. Получават се 8-10 порции.

Включете фурната да се нагрява на 180 градуса. Намажете леко тавата с масло.

Разбийте в купа захарта и яйцата, докато станат на пяна. Добавете маслото и ванилията и продължавайте да разбивате. С дървена шпатула монтирайте пюрето от тиква. Отгоре пресейте брашното и добавете подправките и набухвателя. Разбърквайте с шпатулата, като вкарвате въздух в тестото. Добавете и шоколадовия чипс.

Прехвърлете в тавичката и тръснете на плота, за да се заравни. Печете за половин час, докато отгоре стегне. Оставете да се охлади напълно преди сервиране. Съхранявайте в хладилник.

 

 

Сподели във Facebook