Акценти

17 Декември 2018

2656

Животът днес

Наближаващите празници по традиция се асоциират със семейството, топлината и щастието. Много хора обаче по това време на годината се сблъскват със стреса, паниката и емоционалното изтощение. И въпреки че всички очакват Коледа и Нова година с нетърпение, понякога празниците могат да доведат до истинска депресия. Причината е, че в края на годината хората са принудени да вършат огромна по обем работа, да приключват ангажиментите си в службата, да купят подаръци, да разпределят финансите си, да планират самите празници и много други. Затова често стресът заменя отдиха и приятното прекарване.

Предлагаме ви няколко съвета на специалистите как да запазите доброто си настроение и душевно спокойствие по празниците:

1. Трезво преценете възможностите си

Ясно е, че искате да успеете с всичко, но, използвайки опита на предишните години, преценете възможностите си. Може би няма да успеете да посетите всички роднини и мероприятия. Не се страхувайте да казвате „не“. Щадете силите си и не превръщайте празничните дни в маратон.

2. Планирайте разходите си

На Коледа и Нова година задължително се харчат повече пари, затова предварително пресметнете каква сума можете да си позволите. Не надскачайте предвидените разходи. Така ще избегнете притесненията през януари, когато сметките започнат да ви вгорчават живота.

3. Не наблягайте на алкохола

Празниците и алкохолът за много хора са неразривно свързани. Спазвайте обаче мярката, ако не искате да имате проблеми със здравето. Не е необходимо да вдигате наздравици с всички, защото алкохолът е свързан не само с празниците, а и със стреса.

4. Не забравяйте за правилното хранене

Празничните трапези не могат да минат без вредни продукти. Опитайте се освен тях в менюто ви да присъстват и здравословни храни, защото иначе гледката в огледалото след празниците никак няма да ви хареса.

5. Не пропускайте спорта

Празниците не са повод да се откажете от спорта. Точно обратното – именно в тези дни тренировките ще повдигнат настроението ви и ще държат стреса настрани. Физическата активност ще ви помогне още да понижите вредата от тежките и мазни блюда, безсънните нощи и употребения алкохол. Дори само да се разхождате по-често, това ще донесе определени ползи на организма и настроението ви.

6. Не очаквайте прекалено много от празниците

Научете се да се наслаждавате на това, което имате и оставете чудесата по празниците на филмите. Опитайте се да получите максимално положителни емоции от общуването с близките си, без да очаквате нещо изключително.

Сподели във Facebook