Акценти

11 Октомври 2018

Животът днес

За повечето хора събуждането е най-неприятният момент от деня. Стряскащият звън на будилника рязко ни откъсва от обятията на съня, а в съзнанието ни веднага се втурва мисълта, че ни очакват осем работни часа и множество ангажименти. А е много трудно да устоим на желанието отново да заспим. Проблемът е, че този ежедневен стрес, на който сме подложени, влияе не само на нашето настроение, а и на физическото ни здраве. След такова начало на деня отиваме на работа в настроение, което в никакъв случай не предразполага към покоряване на върхове в кариерата.

Съществуват обаче някои правила, които ще направят утрото ни много по-позитивно и приятно.

Правило 1

Ако сте от хората, които все не успяват и от сутринта започват да се суетят из дома, то ставането 15 минути по-рано може да разреши много проблеми. Допълнителното време е необходимо за разрешаването на неочаквани затруднения, които възникват почти всеки ден. А и ще помогне да се избегне умственото изтощение.

Правило 2

Откажете се да започвате деня със сърфиране из социалните мрежи. Този не особено полезен ритуал може да отнеме 30 минути, които бихте могли да оползотворите доста по-смислено и здравословно и да направите деня си по-продуктивен.

Правило 3

Психолозите не препоръчват да проверявате служебната си поща, преди да сте стигнали в офиса. Преди началото на работния ден е най-добре да бъдете спокойни и да се отпуснете. Това ще ви позволи да получите няколко допълнителни минути отдих и да се понижи рискът от изпитвания стрес.

Правило 4

Каквото и да се е случило в първите часове след събуждането, появявайки се на прага в офиса, задължително поздравете любезно колегите си. Дружелюбното и приветливо отношение ще помогне да зададете добър тон на целия ден.

Правило 5

Докато на сутринта главата ви е свежа и пълна с идеи, планирайте деня се. Набележете си най-сложните ангажименти и започнете от тях. Не се оставяйте на случайността, защото тя води до стрес.

Правило 6

Определете три основни задачи, които трябва да изпълнявате ежедневно на работното си място. Ако се съсредоточите върху тях, вие ще бъдете винаги продуктивни, а и ще ви остане време за междинните ангажименти.

Сподели във Facebook