Според хората, които сами са се измъкнали от нищетата, има няколко навика, които категорично спъват движението нагоре и пречат да се постигне успех в кариерата и живота. Ако се избавите от тях, шансът ви да влезете в категорията на удовлетворените от живота и разполагащи с добри финансови средства се увеличава многократно.

Кои навици са пречките по пътя към добрите печалби:

1. Страст към икономии

Вместо да хвърлят усилията си, за да търсят по-високоплатена работа, или да се съсредоточат върху развитието и усъвършенстването си, бедняците хабят време и енергия за постоянно икономисване – отвсякъде и от всичко.

2. Страх от промени

Това е една от най-характерните особености на хората с психика на бедняк. Промените винаги носят риск, който противоречи на стабилността. Затова хората, които са обречени да живеят в нищета, едва ли ще се осмелят да започнат собствен бизнес или да сменят професията си.

3. По-добре нископлатена, но сигурна работа

Психиката на бедняка е причината много хора да се занимават с работа, която не обичат и която е нископлатена. Постоянно се оплакват, вместо да се опитат да променят положението си.

4. Завист

Хората с незавидна банкова сметка често са завистливи. Те завиждат на колегата, който печели повече, или на комшията, която живее в по-добър дом. Но не си дават сметка как е постигнато всичко това.

5. Пасивност

Бедняците предпочитат да се носят по течението, вместо гръмко да заявят за съществуването си. Те водят пасивен начин на живот, увлеченията или хобитата им също са лишени от активност, без която движението нагоре е немислимо.

6. Прехвърляне на отговорността

Хората, живеещи в бедност, са убедени, че всички са им длъжни. Те прехвърлят отговорността върху другите, смятайки, че няма особен смисъл да се намесват в която и да било ситуация, защото от тях нищо не зависи, че тяхното участие е напълно излишно, защото тъй и тъй нищо няма да се получи.

7. Искат всичко и веднага

Психологията на бедността диктува, че за постигането на успех не е необходимо да се полагат каквито и да било усилия. Тези хора искат да получат всичко и то веднага. Те не биха се съгласили на предлаганата им позиция на стажант, а твърдо вярват, че високоплатената работа трябва да им се осигури на момента.

8. Ниска самооценка

Бедните хора винаги подценяват и себе си, и възможностите си, оплакват се от незавидната си съдба и не се стремят към по-добър живот.

А откъде ще дойде успехът, ако губиш цялото си време за противна и нископлатена работа, проявяваш пасивно отношение към всичко около теб, непрекъснато се оплакваш и отказваш да проявиш активност? Правилният отговор на тези въпроси може да ви измъкне от блатото на нищетата.

Сподели във Facebook