Голяма част от хората, дори тези, които не получават стабилна заплата, не умеят да контролират разходите си. Ако имате такъв проблем, може да се запознаете с 8-те ефективни начина да спестите пари.

1. Водете си сметка

Това трябва да ви стане навик. Регулярно записвайте разходите си в края на деня или седмицата. Така ще си дадете сметка за какво реално не ви стигат парите и как да организирате плавното харчене на бюджета си.

2. Научете се да планирате разходите

Повечето от хората всеки месец харчат приблизително една и съща сума пари – за наем, за сметки, телефон, кредити и т.н. Определете я и ще видите с какъв свободен финансов ресурс разполагате, от какво може да се лишите и какво може да си позволите.

3. Взехте заплата? Право вкъщи!

Ако сте взели аванс, заплата или стипендия, често се появява желание да си купите нещо, защото имате пари. В такива необмислени моменти се правят и най-излишните покупки. Съветът на специалистите е, когато получите пари, да се приберете вкъщи, спокойно да направите списък с необходимото ви и след това да се отправите към магазините.

4. Направете си касичка

Пускайте в касичка дребни банкноти, когато получите заплата или ако ви остане малко ресто след покупките. Ще се учудите в края на годината колко много пари сте събрали от „дребни суми“.

5. Не се изхвърляйте при промоции и разпродажби

Струва ви се че нещо е на много ниска цена? Не подхождайте прекалено лекомислено, защото нещата може да не са така прости и очевидни. Много често зад ниската цена може да се крие и недобро качество. Така че внимавайте евтиното да не ви излезе скъпо!

6. Откажете се от вредни навици

Спрете да пушите, намалете употребата на алкохол, опитайте се да не хапвате в заведенията за бързо хранене.

Колкото и невъзможно да звучи, ще спестявате около 150 лв. на месец, ако спрете да си купувате цигари. Вместо да давате огромна сума пари за хранене в обедната почивка, можете да спестите много средства, ако си приготвяте храна от вкъщи.

7. Намалете сметките си за комунални услуги

Сменете обикновените крушки с енергоспестяващи, гасете лампите, когато не сте в помещението, купете си икономична печка за отопление. През студените месеци тя ще ви спести доста средства за ток в сравнение с евтините „духалки“, които обаче поглъщат много ток.

8. Възползвайте се от карти за намаления

В различните вериги магазини, в бензиностанциите и книжарниците предлагат карти за намаления. Вземете си такива, сложете ги в портфейла, за да не ги забравяте, и ще видите, че понякога, макар и незначителни намаления и отстъпки, когато се натрупат, ви спестяват значителна част от сметката.

Сподели във Facebook