Столицата на Холандия Амстердам е една от най-популярните туристически дестинации в Европа и ежегодно е посещавана от близо пет милиони туристи. Със своята плетеница от канали тя често се асоциира с Венеция. Тук обаче няма да видите дворци или бароковата архитектура, така характерна за италианския град. В Амстердам ще имате възможност да се насладите на червено-кафява атмосфера, носеща се над мътните води на река Амстел.

В историческия център на Амстердам има голям брой средновековни катедрали, както и няколко кули, които са съхранени в отлично състояние. Сградите, които опасват каналите, са облицовани с тухли, оцветени най-вече в червено, кафяво и черно, което придават уникален вид на целия град.  Характерни за фасадите им са издадените напред греди, които завършват с куки. Причината е, че таванските помещения на много от жилищата са използвани някога като складове на различни стоки. С помощта на куките товарите, превозвани с лодки по каналите, са е издигали до горните етажи, където след това са вкарвали в стаите през прозорците. Те се използват дори и сега. Ако имате късмет можете да видите как жителите на града внасят мебели, използвайки куките вместо хамали. Заглеждайки се по някои от прозорците туристът с изумление може да забележи стотици пити кашкавал подредени по етажите.

Каналите прорязват почти целия град и гъмжат от лодки – водни таксита, лодки за разходка и дори малки корабчета. Местните жители  убеждават туристите, че градът се разглежда най-добре от каналите. В продължение на час можете да плавете с някой от многобройните лодки и да се насладите на стотици сгради в характерния стил на Амстердам. В каналите са закотвени и стотици водни платформи или корабчета, които се използват като жилища. Собственици с удоволствие ги предлагат под наем на туристите, търсещи по-нестандартни места за нощувка.  

Атмосферата на Амстердам

се създава и от хилядите велосипеди, миризмата на марихуана, която се носи от почти всяка уличка и известния квартал с червените фенери, където привлекателни момичета в оскъдни дрехи примамват с пръст туристите. Много от улиците са обсипани с цветя, като през пролетта лалетата са почти навсякъде. В центъра на града, върху платформи, се намира и известния пазар на цветята, където човек може да си купи от луковици и семана, до екзотични растения от далечния изток.

За почитателите на изкуството Амстердам има богат избор от музеи, които да посетят. Техният брой е толкова голям, че е трудно човек да ги обиколи всичките. Има обаче няколко, които са особено интересни.

Най-големият музей за морско дело в света се намира в Амстердам

В града се намира най-големият в света музей за морско дело - Het Scheepvaartmuseum. Той се намира недалеч от централната гара и може да бъде лесно разпознат по закотвения до него старовремски платноход. Корабът е копие на холандска фрегата от 1749 г. и на него можете да запознаете с живота на екипажите. Най-напред може да посетите палубите, на които са разположени оръдия и гюлета и дори да отправите няколко топовни изстрела, следвайки инструкциите на вещите моряци. После уморени от битката може да се изтегнат в койките на екипажа или да хвърлят едно око на вечерята на офицерите в тесничката каюткомпании. В трюмовете на кораба освен плъхове има стотици бъчви и сандъци, пълни с пенлива бира и източни подправки.

В самия музей ще Ви посрещат фигурите на китоловци, които застрашително са насочили своите харпуни към морските гиганти. Ако сте по-любопитни имате възможността да бъдете погълнати от кита и да се запознаете отблизо със стомаха му. След като благополучно излезете от там, сподиряни от тъжния зов на бозайниците, ще попаднете виртуално на борда на някой от холандските кораби, пътуващи към новите земи. Любезните пътници могат да Ви разкажат всичко за тяхната Одисея и да Ви дадат ценни съвет как да не бъдете покосени от скорбут.

Музей на морското дело в Амстердам

В музея се съхраняват десетки макети на всякакви плавателни съдове – бойни фрегати, испански галони, малайзийски прао, съвременни търговски съдове и спортни богаташки яхти. Всичко това е придружено с комбинация от звуци, светлина и видео.

В музея също така е изложена ладията, с която кралете на Холандия са правили своите разходки по каналите на Амстердам. Тя е инкрустирана със златни фигури и блести със своя разкош от слонова кост.

Музей на Рембранд

Недалеч от морския музей се намира къщата-музей на Рембранд - Museum Het Rembrandthuis. В него може да видите някои от картините, нарисувани от холандския художник и голямо количество от личните му вещи. Такива са например неговите четки, стативи, платна и дори леглото му. По стените на дома на художника има и колекция от картини на негови колеги, които са творили в Амстердам преди той да се премести в града през 1631 г. Водещ сред тях е Питер Ластман, който е учител на Рембранд в Амстердам.

Музей на Рембранд - посетителите имат възможност сами да забъркат боите си

Рембранд се е славел със своята колекция от различни предмети и много от тях са изложени в експозиция. В музея можете да видите римски бюстове, произведения на изкуството от екзотични страни, брони, оръжия, чаши и дори препарирани животни.

Интересна атракция е възможността сами да забъркате някои от боите за своите лични шедьоври, подобно на прочутия художник.

Картината "Нощна стража" в Rijksmuseum

Най-известната картина на Рембранд обаче се намира в Националния музей – Rijksmuseum. Става въпрос за „Нощна стража“, която в миналото не е била одобрена от поръчалите я, защото очаквали да бъдат нарисувани в редица, като портрет, какъвто бил обичаят по онова време. Макар тя да е основната атракция на огромния музей, в него има стотици картини, на известни художници, като Албрехт Дюрер, Рубенс, Йоханес Вемер и не чак толкова популярни техни колеги от различни епохи.

колекция от порцелан в  Rijksmuseum

Особено впечатляваща е колекцията от порцелан, изрисуван в синьо с интересни мотиви.

Музеят разполага с отделни експозиции от Китай и Япония, които се охраняват от двама плашещи гиганта. Някога те са стояли пред входа на будистки храм, но сега охраняват скулптури на Буда и Шива, както и картини от Далечния изток.

До тях има цяло крило посветено на апартейда и борбата на чернокожите за равни права. Тя съдържа огромен брой плакати осъждащи апартейда. Има и десетки табелки, събрани от обществени места, които показват какво е било расовото разделение. Така например насред една от залите е сложена пейка с надпис гласящ, че на нея е забранено да сядат чернокожи хора.

В Rijksmuseum може също така да видите оръжейна, пълна с рицарски брони, пушки, пистолети, копия, мечове и оръдия. Изумителни са средновековните мечове, с дължина почти два метра, с които рицарите са косели враговете си. Впечатления правят и малките топове, с големината на човешка длан, за които човек може да се замисли дали не са по-скоро декоративни, колкото смъртоносни.

Музеят впечатлява и с огромната си колекция от макети на всякакви кораби, както и картини на морски битки. Не е забравено и колониалното минало на Холандия. Животът през тази епоха е изобразен с интересни макети на селища в Индонезия и Суринам. Те са пъстра картина от миниатюрни палми, кораби, туземци край огнището, плантации и пазари от Далечния Изток с цялата суматоха, която създават купувачите и продавачите.

Непосредствено до Rijksmuseum се намира и музеят на Винсент Ван Гог - Van Gogh Museum. Експозицията е разположена на цели три етажа и включва освен няколко десетки картини на гениалния художник, така и произведения на някои от неговите съвременници.

Музеят на Ван Гог в Амстердам

Ван Гог е един от най-видните представители на постимпресионизма. Автор е на около 900 картини и 1100 рисунки. През 1890 г., когато е на 37 години, той се самоубива. Приживе не е особено известен, но славата му се разнася десетилетие по-късно, след като през 1901 г. в Париж са изложени 71 от неговите произведения.

Музеят на Ван Гог в Амстердам - картина на художника Wheatfield wth crows 1890

Всяка една зала запознава посетителите с различни периоди от творчеството на Ван Гог. Тук може да видите множество автопортрети и картини вдъхновени от селския живот, пейзажи от природата или Париж. Някои от експозициите са съставени изключително от негови писма до брат му Тео и приятели художници. Музеят на Ван Гог ще Ви помогне в продължение на няколко часа да се потопите в чудния свят на импресионизма, където багрите на стотиците картини могат да заредят душата Ви с енергия за седмици напред.

 

 

 

 

 

Сподели във Facebook