Анна Олсън е любимата сладкарка на Канада. Зрителите в над 190 страни и територии с удоволствие приготвят нейните десерти, защото са лесни и впечатляващи - красиви на вид и с деликатен вкус, различен от този на сладкишите, приготвени по традиционни рецепти. Имате усещането, че Анна винаги добавя тайна съставка, за да се получи невероятния вкус.

Повече от 20 години тя се занимава професионално с кулинария, като зарязва политологията и работата в банка, за да превърне хобито си в професия.

Звездата на Food Network беше в София, като част от европейското ѝ турне за промотиране на новия сезон на „Анна Олсън: сладкарски изделия“. Гостите на майсторския клас на звездата бяха очаровани от шоколадовите сладки и тарталетите, които Анна направи за тях, а за читателите на „Животът днес“, тя даде специално интервю:

  • Анна, какво те накара да зарежеш политологията и кой те вдъхнови да започнеш да се занимаваш професионално с кулинария?
  • Моята баба ме вдъхнови да се захвана с кулинария, защото тя готвеше, за да сподели храната. Това е специално отношение. Така тя изразяваше любовта към семейството си.
  • Любовта ли е тайната съставка на Вашите сладкиши?
  • Когато готвите, използвайте всичките си сетива, а не само, когато ядете! - това съветвам моите зрители. Кулинарията, и в частност сладкарството, е изкуство, защото ти позволява да изразиш себе си.

А иначе, обичам да експериментирам и да правя своя версия на всяка традиционна рецепта.

  • Какво е влиянието на словашката кухня в рецептите, които представяте? (Бабата и дядото на Анна Олсън емигрират в Канада. Тя е от САЩ, но отраства в Канада.)
  • Не, рецептите, които представям нямат нищо общо със словашката кухня. Но баба ми ме е научила да приготвям някои традиционни за страната рецепти. Със сигурност ще се изненадам, когато посетя страната и опитам ястията. Рецептите на баба са такива, каквито тя е отнесла със себе си преди много години. Ще ми бъде интересно. Като малка обожавах словашката гъбена супа.
  • Колко време прекарвате в кухнята?
  • За да подготвя рецептите за новия сезон на моето шоу, работих 3 месеца по осем часа всеки ден. А снимките на всеки отделен епизод продължаваха по 12 часа дневно. Не е малко.
  • Кое е по-трудно – да се сготви вкусно или да се представи на зрителите?
  • Най-трудно за мен беше да се науча как да готвя без да гледам надолу и едновременно с това да говоря на зрителите. Освен това, моят продуцент ми каза: „Няма да използваш думата „вкусно“. Задължително е това, което готвиш да е вкусно. Хората трябва да усетят текстурата, аромата, вкуса на приготвената храна.“ Не беше лесно.
  • Вашият съпруг също е майстор готвач, преподавател в кулинарна академия. Как разпределяте ролите вкъщи?
  • Майкъл е цар на барбекюто. Заповядайте на гости! Той ще приготви вечерята, а аз – десерта. Лесно е!
  • Опитахте ли българската кухня?
  • Най-важното – баница, шопска салата, катък, кюфтета и кебапчета. Обичам всичко, което включва мляко. Ако трябва да избирам между млечното и сладкото, ще избера млечното. Баницата ви е страхотна и обещавам да направя своя версия на баницата. А Майкъл е впечатлен от вашата скара.
  • Много е модерно днес да говорим за здравословно хранене, еко, биопродукти. Какво е мнението ви по темата?
  • Аз никога не казвам, че трябва да ядете сладкиши за вечеря. Казвам, че когато приготвяте храната вкъщи, вие контролирате съставките и най-вече захарта, солта, брашното. Овен това може да купите качествени продукти- еко, био. И най- важното - като изядете малко количество десерт, няма никакъв проблем със здравословното хранене. Ако решите да използвате заместители с по-малко калории, рецептата няма да се получи. Няма да ви хареса, а от друга страна ще изядете по-голямо количество, защото сте решили, че не е калорично. И няма да се получи.

Ако ядете много салати, имате право на десерт.

  • Какво е мястото на шоколада във Вашите рецепти?
  • Много голямо. Обичам шоколада. Но го използвам повече в зимните рецепти. По принцип аз обичам да готвя според сезона.
  • Какво бихте искали да кажете на българските зрители?
  • За първи път съм в България, но определено ще се върна за по-дълго време. Вашата кухня е страхотна.

Маслени тарталети с орехи пекан

  • 12 броя

Маслените тарталети са класическо сладко изкушение в Канада. В рецептата се ползват американски орехи пекан, но можете да ги замените с други съставки, например стафиди, счукани орехи, или просто да оставите тарталетите без тях.

Тесто за пай: Рецептата е подходяща за покрити пайове с влажна плънка: тиквен пай, с кокосов крем, маслени тарталети и други подобни пайове. Ако искате само основата да е тестена, пригответе половин доза.

Съставки

За тестото за пай

2 ¼ ч.ч. брашно за кекс

2 с.л. захар

¾ ч.л. сол

1 ч.ч. масло от хладилника, нарязано на парченца

6 с.л. студена вода

1 с.л. лимонов сок или бял оцет

За плънката на маслените тарталети

½ ч.ч. масло

1 ч.ч. кафява захар

2 големи яйца

½ ч.ч. кленов сироп

1 с.л. лимонов сок

1 ч.л. ванилов екстракт

¼ ч.л. сол

½ ч.ч. леко запечени счукани пекани

Приготвяне

Тесто за пай

1. В купа смесете брашното, захарта и солта с лъжица или миксер на стойка с плоска приставка. На ръка или с ниска скорост на миксера втрийте маслото в сухите съставки

докато останат видими само малки парченца от него, а цялата смес започне да добива бледо жълт цвят (което означава, че маслото е размесено достатъчно добре).

2. Смесете водата и лимоновия сок и ги добавете наведнъж, разбърквайте до образуването на хомогенна смес. Оформете тестото в две пити, увийте ги и охлаждайте поне два часа преди разточването. Ако желаете, може да замразите тестото за срок до 3 месеца и преди разточване да го оставите да се отпусне в хладилник.

3. Оформете в две цилиндрични парчета и ги охладете.

Маслени тарталети

1. Загрейте предварително фурната на 200 градуса и омаслете тава за мъфини с 12 форми. Извадете охладеното тесто 20 минути преди разточването.

2. Нарежете всяко от продълговатите парчета тесто на 6 части. Разточете всяка част върху леко набрашнен плот до дебелина около 0,5 см и с помощта на режеща формичка за сладки с размер 10-12 см изрежете кръг. Поставете по един кръг от тестото във всяка формичка в тавата за мъфини, така че да остане около 1-сантиметров ръб над формичката и охладете, докато приготвяте плънката.

3. Разтопете маслото и захарта в малка тенджера на среден огън и разбърквайте до образуването на мехурчета. Махнете съда от котлона.

4. В отделна купа разбийте яйцата с кленовия сироп, лимоновия сок, ванилията и солта и после добавете бавно горещия захарно-маслен микс, като разбърквате непрекъснато до получаване на хомогенна смес. Поръсете дъното на всяко кладенче в тавата с няколко парченца орехи и долейте течната плънка.

5. Печете тарталетите на 200 градуса за 10 минути, после намалете температурата на 190 градуса и печете още 10-15 минути, докато ръбовете на тестото покафенеят. Охладете тавата с тарталетите и след около 5 минути завъртете внимателно всяка една, за да не залепнат във формичките. Оставете ги в тавата до пълно охлаждане.

6. Маслените тарталети се съхраняват в хладилник, но е най-добре да се сервират със стайна температура. В хладилник издържат до 3 дни.

Сподели във Facebook