„Добър“ и „Много добър“ е средната оценка за повечето жилищни райони във Варна, формирана от гласовете на жителите на различните квартали. Това показват публичните данни на платформа за рейтинг на кварталите в различни български градове.
На практика сайтът дава възможност на всеки, който желае, да даде мнението си за условията и начина на живот, който осигурява даден градски район. Хората въвеждат какво мислят, като оценката е от 2 до 6. Получава се среден резултат и така се вижда кой квартал най-много се харесва на хората. Според платформата показателите, които определят едно място като по-добро за живеене, са „местоположение”, „зеленина и паркове”, „сигурност”, „транспорт”, „инфраструктура”, „учреждения”, „сграден фонд”, „магазини и заведения”, „забавления и спорт” и „развитие и перспективи”. Именно тези десет критерия оценяват всички гласуващи.
На този етап с най-много оценки е „Аспарухово“. Мнение за района са дали 174 души. В резултат се е формирала средна оценка от 4,95. Местоположението и наличието на паркове и зеленина е оценено над „5“. Като „много добро“ е определено нивото на сигурност и на транспорта. Повече критики събират инфраструктурата, училищата и детските градини, както и липсата на забавления и спорт. Аспаруховци обаче оценяват перспективите за развитие като „много добри“.
По брой гласували жители на следващо място се нарежда „Владиславово“. Гласувалите са 128, а средната оценка на района е 4,73. От всички показатели най-нисък резултат е събрал „сигурност“. Той е определен като „добро“ с оценка 4,09. Недоволни са още от сградния фонд. Одобряват обаче наличния транспорт и го смятат за „отличен“ според дадената оценка от 5,56. Смятат, че има какво още да се желае по отношение на детските градини и училищата, както и забавленията и спорта. Определят присъствието на магазини и заведения като „много добро“.
Сподели във Facebook