Необходимостта да се забавят климатичните промени, което е жизнено важно за оцеляването на човечеството, ще принуди хората да употребяват месо, отгледано в лаборатории. Ще се увеличи и броят на тези, които ще предпочитат растителните алтернативи на месните продукти.

Такива са прогнозите на учени от САЩ, които съобщиха, че само след 20 години половината месо на трапезата ни няма да има животински произход. То ще се произвежда или в лаборатории, или ще бъде заменено с растителни аналози.

За да стигнат до този извод, специалистите обобщили мнението на много експерти от хранителната промишленост за производството на продукти от животински произход. Оказва се, че днес оборотът на този отрасъл е над 1 трилион долара ежегодно. Той обаче оказва изключително негативно влияние върху околната среда.

Първо – земята за паша и изхранване на животните вече не достига, второ – тези животни произвеждат газа метан, който има опустошително въздействие върху климата на планетата. Днес почти половината от целия урожай на Земята отива за изхранване на животните, а само 15% от тези растителни калории попадат в менюто на хората. Почти всички възможни начини за увеличаване на производството на месо вече са изчерпани, така че потребителите ще трябва да се обърнат към алтернативи на този продукт, за да спасят околната среда.

Според изследователите след 20 години 35% от месото ще се произвежда в лаборатории, а още 25% ще бъдат от растителни източници.

Сподели във Facebook