Бакшишите са почти универсален начин за изразяване на благодарност за качествено извършена услуга, но те не винаги са уместни. А това може да постави туристите в неловка ситуация, когато се намират зад граница. В много ресторанти у нас бакшишите например са основен доход за сервитьорите, но в някои държави това може да се приеме за обида.

Затова ви предлагаме да се информирате как в различните държави се отнасят към бакшишите:

В Европа няма строги правила за бакшишите, които получават таксиметровите шофьори. Обикновено е достатъчно да оставите рестото, ако не е прекалено голямо. На човека, който ви носи багажа в хотела, е достатъчно да дадете 1-2 евро, а в ресторантите обикновено се оставят 10% от сметката, ако те не са включени предварително в цената.

В заведенията на Австрия таксата за обслужването е включена в сметката, но се очаква посетителите да закръглят сумата, оставяйки нещо на сервитьора.

В Австралия туристите не е необходимо да оставят бакшиши на служителите от сферата на услугите. Няма нищо срамно да си поискате рестото. Ако все пак искате да изразите благодарността си от доброто обслужване, 15% от сметката са повече от достатъчни. Бъдете готови обаче бакшишът да не бъде взет.

В Бразилия не е прието да се оставят бакшиши, освен в случаите, когато е предоставена нестандартна услуга. В много барове и ресторанти тези суми са включени в сметката, но не сте задължени да ги платите. Като цяло всяка допълнителна благодарност към персонала се приветства, въпреки че никой не я очаква.

Правилата за бакшишите в Канада са подобни на тези, които действат в САЩ, т.е. работещите в сферата на услугите разчитат на бакшишите, които никак не са малки. В ресторантите е прието да се оставят на сервитьорите 15-20% от сметката, на таксиметровите шофьори също. Същото важи и за фризьорките, маникюристките и работещите в хотелите.

В Чили туристите не са длъжни да дават бакшиши на таксиметровите шофьори, а за останалите служители в сферата на услугите малка сума е достатъчна. Пет долара се приемат за много щедър бакшиш, а за 10 долара ще ви осигурят петзвездно обслужване.

В Китай обаче бакшишите за таксиметровите шофьори са забранени със закон и никой не оставя такива. Изключение се прави само за екскурзоводите, които осигуряват основните си доходи именно от бакшиши.

В баровете, ресторантите и кафенетата на Коста Рика 10% за обслужване се включват в сметката. Туристите може да дадат допълнително неголяма сума, ако са особено доволни от обслужването, ни никой не я очаква.

В Хърватия бакшишите винаги са включени в сметката, затова не е необходимо да се оставят допълнителни суми.

Според законодателството на Франция във всички сметки в кафенетата и ресторантите са включени 15% за обслужването, но тях ги получават не сервитьорите, а собствениците на заведенията, които плащат на служителите си. Въпреки това френските сервитьори няма да се обидят в никакъв случай, ако им дадете нещо допълнително.  

В Германия бакшишите са включени в цените на барове и ресторанти, но обикновено посетителите закръглят сумата и оставят около 5-10% от сметката. Туристите трябва да знаят, че ако искат да оставят някаква сума за обслужването, е необходимо предварително да уведомят сервитьора, за да я включи в сметката. В Германия не е прието да се оставят пари на масата като израз на благодарност.

Правилата в Гърция са различни. Бакшишите не са задължително, но се очакват от обслужващия персонал. В някои заведения обаче собствениците не разрешават на сервитьорите да вземат бакшиши, затова е по-добре това да се уточни в началото.  

Да се пътешества в Исландия е скъпо. Цените навсякъде са високи, но пък всички допълнителни суми за обслужването в заведенията са включени в менюто. Естествено, исландците са запознати с традициите на бакшишите, затова няма да се обидят, ако оставите нещо отгоре.

В Индия всички работещи в сферата на услугите, освен таксиметровите шофьори, очакват туристите да оставят бакшиши. Те са 10-20% от сметката.

В Ирландия бакшишите не са особено популярни, въпреки това туристите оставят някакви суми за качествено обслужване. Оптималното възнаграждение е 10% от сметката.

В ресторантите на Италия бакшишите са включени в менюто. Не се учудвайте, ако се налага да плащате за покривки или сребърни прибори – тези разходи са законни в много региони на страната, освен в Лацио.

В Япония бакшишите не само не са задължителни, а и на много места ще ви откажат да ги вземат. Допълнителното заплащане за обслужването не е част от японската култура. Ако все пак държите да изразите благодарността си, поставете парите в плик.

10% за обслужването се добавят към всички цени на Малдивите, но работещите в сферата на услугите получават толкова ниски заплати, че спокойно можете да проявите и щедрост.

Бакшишите в Мексико са много разпространени. В ресторантите е прието да се оставят 10-15% от сметката.

В Холандия сумите за обслужване не са включени в цените, затова е нормално да се оставят 5-10% от сметката.

В Испания нещата са еднозначни – препоръчва се винаги да се оставят бакшиши, независимо, че може да не са големи.

Законът в Швейцария задължава всички бакшиши да се включват в цената. Туристите не са задължени да оставят допълнителни суми за обслужването, още повече че работещите в сферата на услугите получават много добри заплати.

Във Великобритания работодателите са длъжни да плащат на служителите си заплати не по-ниски от установените със закон, затова там бакшишите не са особено популярни. Въпреки това никой няма да ви се разсърди, ако оставите някаква сума за доброто обслужване.

Сподели във Facebook