Че учениците ни са талантливи, съдим по резултатите от десетки състезания и олимпиади. Рядко обаче знаем кой стои зад тях. В повечето случаи зад резултата на нашите млади хора по математика и информатика стои Ученическият институт към БАН, чийто ръководител е акад. Петър Кендеров.

Децата, които са още на 12, но се увличат от тайните на математиката, имат уникалния шанс да научат повече за нея благодарение на този институт. В него учениците за първи път получават като ментори истински учени, които им дават насоки и ги съветват как да се развиват. Нещо повече – някои от тях дори работят по общи теми с научни ръководители от БАН. „Младите ни хора, които заминат за чужбина, не се отказват да работят за нас. Те дори стават научни ръководители на деца на по 15-16 години, което е нещо безценно за тях. Да не говорим, че ни изпращат за решаване уникални задачи и казуси, които им дават в техните университети“, разказва академик Кендеров. По този начин се получава приемственост, за която родната наука отдавна мечтае.

Не е случайно, че последното дете, отличено от Ученическия институт,

има за ръководител младеж, само няколко години по-голям от него. Това е Петър Гайдаров, който в момента учи в Кеймбридж – момчето, което се прочу, след като реши математическа задача, смятана от години за непреодолимо препятствие. 

Целия материал за талантливите български деца и как кръстиха астероид на българчета, четете в брой 2 за 2017г. на книжното издание на в. "Животът днес"

Сподели във Facebook