През 2050 г. биоразнообразието на нашата планета чувствително ще намалее. Тази тревожна прогноза публикуваха в доклад експерти от подведомствената на ООН Междуправителствена платформа по биоразнообразие.

Те провели изследване, за да преценят заплахата за екосистемите в Европа, Северна и Южна Америка, Централна Азия и Азиатско-тихоокеанския регион. Учените стигнали до извода, че най-голям проблем ще създадат климатичните промени. Резултатите от проучването са, че в средата на столетието в Югоизточна Азия ще изчезнат до 90% от коралите. Няма да ги спаси даже забавените темпове на глобалното затопляне. Освен това, ако промишленият риболов продължи да реализира сегашните обеми, през 2048 година в региона няма да остане риба.

В началото на следващия век пък в Африка може да изчезнат над половина видове птици и други животни. Пресъхването на африканските езера ще доведе до изчезването и на много видове растения. Ситуацията на континента никак не се облекчава от ръста на населението, което според прогнозите през 2050 г. ще се увеличи два пъти – до 2,5 милиарди души.

Що се отнася до Америка, ако от момента на откриването ѝ биоразнообразието е намаляло с 31%, то след 30 години процентът ще стигне 40.

Сподели във Facebook