Туристическите блогове, посветени на България, набират все повече фенове у нас и зад граница. Над един милион души от целия свят ги посещават всеки месец, показват данни на новосъздадената Асоциация на собствениците на туристически онлайн медии.

„Разказите ни за това какви прекрасни кътчета и природни феномени притежава родината ни се четат от стотици българи и чужденци всеки ден. От чужденците най-голям интерес проявяват пътешественици от Великобритания, Русия, САЩ, Италия, Германия и Испания“, разказаха пред екипа ни Нина и Елица Александрови. Двете сестри заедно с други травъл блогъри решават да създадат асоциацията, която само за година е събрала 24 членове.

„До момента хобито ни да пътешестваме и да описваме преживяното не се е превърнало в професия,

защото не можем да се издържаме от това. Повечето блогъри пишат и пътуват в свободното си време, а иначе си имат друга работа“, обясни Нина. Провокирана от факта, че преди три години, когато се е върнала от чужбина, не успява да намери много информация за различни места в България, тя и сестра ѝ решават да пишат и да споделят с други хора впечатления за своите пътешествия. Удобни маршрути, изоставени църкви, природни феномени, исторически паметници, места за пикник, идеи за велоразходки и какво ли още не може да се открие на страниците на травъл блоговете. „Повечето от авторите са доста обективни и не спестяват трудностите и неуредиците, които може да срещне пътуващият. Като цяло обаче блогърите пишат за места, които харесват и са им донесли неповторими емоции“, отбеляза Елица.

А препоръките за посещаване на конкретно кътче в България в травъл блоговете имат огромно влияние. „Непрекъснато ни звънят, за да ни благодарят, че сме направили непознато досега място по-посещавано. Не е клише, че българите са гостоприемни. Нямате представа каква любов струи от много възрастни хора, когато ги попиташ за родното им място, за местни легенди и хубави места. В Зелениград, Трънско, например ни посрещнаха с погача и домашен мед. Заобиколен от зелени полета, ароматни билки и чист въздух, за които само сме чели, Зелениград е едно истинско скрито съкровище само на 60-70 км от София в посока Сърбия и в непосредствена близост до планина и връх Руй“, каза Елица. След разказа им за една нощ в Рилския манастир пък непрекъснато им се обаждали чужденци да ги помолят да им резервират монашеска килия за престой в манастира.

„Случват ни се безброй интересни неща по време на пътуванията ни.

Така например, докато карахме към една дестинация, се натъкнахме на лада, чийто заден прозорец беше облепен със знамената на всички балкански държави и имаше надпис на английски – „Солидарност на Балканите“. Оказа се, че я кара един възрастен човек, който е дългогодишен шофьор и е правил курсове навсякъде в България. При едно от пътуванията си край българо-турската граница се запознал и с първата си любов. Той е карал автобус и често е предприемал дълъг и тежък маршрут само и само да я види пак. Историята му беше страхотна“, спомня си Елица.

Следващата дестинация на двете сестри е двудневна обиколка с велосипеди по маршрут Видин – Лом – село Фалковец – Белоградчик – пещера Магурата на 11 и 12 март. „Това пътуване е по програма на една фондация, която се занимава с развитието на Северна България и предстои да предложат електрически велосипеди в цяла Северна България под наем. Ще изминем общо 100 километра на електрически велосипеди, като по пътя ще посетим редица местни забележителности и красиви места“, обобщи Нина.

Тя призова всеки, който иска да превърне травъл блога си в професия, да се присъедини към АСТРОМ,

която е най-голямата общност от туристически блогъри в България. „Идеята да създадем асоциацията се роди оттам, че ние като блогъри сме един вид конкуренция един на друг. Преценихме, че можем чрез нашето обединение да дадем пример на всички останали институции и бизнеси в България, които не са се научили да го правят, макар че понякога помежду им няма конкуренция, а напротив, работата им зависи един от друг. Опитахме се да внедрим това, което пише на парламента – „Съединението прави силата“, каза с усмивка Елица. Изключително голям фактор за популярността на блоговете в чужбина е преводът на текстовете на друг език – английски, испански, руски, френски, немски и т.н. 

Сподели във Facebook