Около осемдесет богати жители на Америка, между които световноизвестни милиардери като Джордж Сорос, Стивън Рокфелер и Абигейл Дисни, подписаха открито писмо до губернатора на щата Ню Йорк, в което настояват да бъдат вдигнати данъците им. Причината е, че милионерите, живеещи в щата, искат да помогнат на бедните си и бездомни съграждани. Те обявиха, че състоятелните хора като тях трябва да отделят повече средства за строителството на училища, пътища, мостове и да финансират програми в помощ на бедните.

„Дойде време да се инвестира в дългосрочната икономическа жизнеспособност на Ню Йорк – пишат милионерите. – Ние искаме да построим пътища, които ще изведат от бедността и които ще помогнат на всички наши земляци да се вдигнат по икономическата стълбица. Искаме да вложим пари в общественото образование от началните училища до колежите. И също така искаме да инвестираме средства в мостове, тунели, канали, обществени здания и пътища, от които всички зависим.“

Оказва се обаче, че осъществяването на благородните замисли на нюйоркските богаташи не е толкова лесно. Това не е първият им опит да накарат властите да им вземат повече пари за обществени блага. През миналата година законодателите на щата игнорираха подобно писмо.

Сподели във Facebook